FOTO Locul din Romania in care se formeaza specialistii in cafea. Elementul care face diferenta in prepararea licorii

FOTO Locul din Romania in care se formeaza specialistii in cafea. Elementul care face diferenta in prepararea licorii

Oamenii au tot felul de curiozitati: de ce, daca acest arbore creste la 1.800 de metri, o sa-mi dea o cafea care e aromata diferit fata de cea care creste la 200 de metri. Altfel sta treaba cu licoarea pregatita la espressor: "acolo, procedeul este violent, pentru ca noi trecem prin maximum 10 grame de cafea, cantitatea pentru o bautura, apa cu o presiune fantastica de 8-9 bari, la o temperatura care ajunge la 100 de grade Celsius si totul in 30 de secunde. Carmen poate vorbi ore in sir despre cafea, a facut la randul ei cursul de barista cu Laurentiu Stefan, cel alaturi de care au inceput afacerea, dar a luat parte si la zecile de formari facute de Emi.

acum 65 luni (16 Jul 2017)

Pe o terasa acoperita cu bolta de vie din care atarna strugurii inca verzi, o fata cu ochii albastri povesteste cu entuziasm despre un proiect inedit inceput in Iasi, in urma cu un an. Carmen, Stefan si Emanuel, toti trei pasionati de cafea, au decis sa puna bazele Scolii Moldovenesti de Cafea. Au tinut cursuri de barista in numeroase cafenele din Iasi, iar din primavara lui 2017 au deschis propriul spatiu pe o strada retrasa din Copou. Ne-am dorit un spatiu primitor, prietenos, care sa te imbie sa stai, sa pui intrebari, sa socializezi, pentru ca, pana la urma, asta facem cand stam la cafea, socializam", spune Carmen, sorbind dintr-un cappuccino. Oamenii au tot felul de curiozitati: de ce, daca acest arbore creste la 1.800 de metri, o sa-mi dea o cafea care e aromata diferit fata de cea care creste la 200 de metri. De ce cafeaua din India are un gust diferit fata de cea din America?".

Cel care raspunde celor mai multe intrebari este Emanuel Varga, co-fondator al scolii, barista si prajitor de cafea, cu experienta in domeniul Horeca si al cafelei de peste sapte ani. Emi este trainerul Scolii, in timp ce Carmen este "vocea" afacerii cu miros si gust de cafea. "Pentru cea facuta la ibric, punem apa atat cat dorim si o lasam sa ajunga aproape de punctul de fierbere, adica atunci cand se formeaza bulele de aer pe fundul si peretii ibricului. Putem sa ne oprim in punctul respectiv, inchidem focul, luam ibricul de pe foc si adaugam atata cafea cat ne dorim noi, o lingurita, doua, fiecare are preferinte diferite. Amestecam usor, sa ne asiguram ca toata cafeaua a fost acoperita cu apa si lasam impreuna, pret de vreo 2-3 minute.

Altfel sta treaba cu licoarea pregatita la espressor: "acolo, procedeul este violent, pentru ca noi trecem prin maximum 10 grame de cafea, cantitatea pentru o bautura, apa cu o presiune fantastica de 8-9 bari, la o temperatura care ajunge la 100 de grade Celsius si totul in 30 de secunde. Tocmai pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro