FOTO Lectie de vointa: oamenii care invata sa modeleze in lut doar cu ochii sufletului

FOTO Lectie de vointa: oamenii care invata sa modeleze in lut doar cu ochii sufletului

Muzeul "Casa Muresenilor", impreuna cu Centrul de zi pentru nevazatori "Raza de lumina" si Asocitaia Nevazatorilor din Brasov au organizat astazi un atelier de modelat lutul pe teme pascale. Noi vrem sa ii facem sa se simta ca toti ceilalti, fara niciun fel de discriminare", ne spune Maria Pasca, psiholog si consilier pe probleme de educatie la Centrul "Raza de lumina".

acum 109 luni (1 Apr 2015)

Muzeul "Casa Muresenilor", impreuna cu Centrul de zi pentru nevazatori "Raza de lumina" si Asocitaia Nevazatorilor din Brasov au organizat astazi un atelier de modelat lutul pe teme pascale.

"Este foarte important pentru nevazatori sa participe la astfel de activitati, pentru ca ei se bazeaza foarte mult pe simtul tactil. Astfel de grupuri ii ajuta si sa socializeze, pentru ca ei raman izolati, intr-un mediu ingust. Noi vrem sa ii facem sa se simta ca toti ceilalti, fara niciun fel de discriminare", ne spune Maria Pasca, psiholog si consilier pe probleme de educatie la Centrul "Raza de lumina". Calauza in intunericul vietii

Costica Marchidan este educator la Centrul de zi pentru nevazatori "Raza de lumina". Nici el nu se poate bucura de lumina si de culori, dar cu experienta sa ii indruma pe copiii care vin la centru.

"Modelarea lutului este perfecta pentru copii sau pentru persoanele cu deficiente majore de vedere, pentru ca presupune folosirea simtului tactil, atingerea lucrurilor, dar si dezvoltarea imaginatiei. Nu este ceva care ne pune in pericol, de taiere, si nici nu e nevoie de culoare, ca in pictura sau alte arte vizuale. Pentru noi, ceilalti, aracetul care ni se lipea pe degete ne impiedica lucrurile, de aceea ne-a axat doar pe modelarea lutului. Temele, le alegem impreuna, dar avem nevoie si de ajutorul celor care vad, pentru ca sunt lucruri pe care nu le stim. Am incercat sa fac un portret, dar nu stiam de regulile simetriei sau cum sa fac sa formez un profil. Cei care au apucat sa vada lumea si apoi au avut un accident sau o boala care le-a rapit vederea au o idee si isi pot reprezenta obiectele din viata de zi cu zi".

Un alt fel de lectie de istorie

Ovidiu Savu, seful Serviciului Istorie din cadrul Muzeului "Casa Muresenilor" Brasov, le-a tinut celor prezenti si o mica lecti de istorie. Aparitia primelor vase de lut a fost in urma cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro