FOTO. Le Monde: Succesul candidatului pro-rus in alegerile din Moldova suna ca un tunet pe cerul Europei

In Moldova, candidatul pro-rus a fost la un pas de o victorie la prezidenţiale chiar din primul tur de scrutin, scrie Le Monde. "Valentina Creţu, o femeie de afaceri de 41 de ani spune că a votat pentru Maia Sandu, deoarece a promis să lupte impotriva corupţiei şi să apropie ţara de UE.

acum 89 luni (31 Oct 2016)

In Moldova, candidatul pro-rus a fost la un pas de o victorie la prezidenţiale chiar din primul tur de scrutin, scrie Le Monde.

Igor Dodon a profitat de greşelile partidelor pro-europene, aflate la putere incă din 2009. El vede in Putin un model, vrea "să readucă ordinea in ţara sa şi să apere valorile tradiţionale", le-a declarat jurnaliştilor cotidianului francez Le Monde, cu puţin timp inainte de inchiderea urnelor.

Rivala sa, Maia Sandu, fost ministru al economiei, care şi-a inceput cariera susţinand apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, a obţinut doar 37,9%.

Alegerile prezidenţiale din Moldova se indreaptă spre al doilea tur de scrutin, titrează USA TODAY.

"Moldova se indreaptă spre al doilea tur de scrutin" tirajează Reuters. Igor Dodon, care vrea să deturneze cursul european al Moldovei, a obţinut 48,5 la sută din voturi, iar principalul său contracandidat pro-european, Maia Sandu, a acumulat 8,2 la sută", notează Reuters. "Valentina Creţu, o femeie de afaceri de 41 de ani spune că a votat pentru Maia Sandu, deoarece a promis să lupte impotriva corupţiei şi să apropie ţara de UE. "Fără a UE, Moldova nu poate scăpa de sărăcie şi corupţie", a spus ea, potrivit cotidianului din SUA.

De cealaltă parte, Igor Dodon a promis federalizarea Moldovei pentru a include regiunea de est separatistă Transnistria, care primeşte sprijin militar şi economic din Rusia, comentează The New York Times. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro