FOTO La gura sobei in casa: muzeu din inima Baraganului. Cum au reusit doi sateni sa faca din propria locuinta un muzeu cu acte-n regula

FOTO La gura sobei in casa: muzeu din inima Baraganului. Cum au reusit doi sateni sa faca din propria locuinta un muzeu cu acte-n regula

Gazdele sunt foarte primitoare si dornice sa povesteasca istoria tuturor celor peste 10.000 de obiecte de colectie, 80 % dintre ele provenind din donatii particulare, pe care le-au asezat frumos in toate odaile casei, astfel incat s-au decis sa-si declare acoperisul sub care locuiesc de zeci de an un muzeu de-adevaratelea. Visul unui colectionar Inapoi in sufragerie, Gheorghe Ciutacu scoate dintr-o cutie de carton zeci de diplome si titluri in care i se recunoaste calitatea de colectionar si care-i atesta muzeul pe care si l-a construit acasa.

acum 71 luni (4 Jan 2015)

Casa-muzeu de la Colelia

Colilia este una dintre cele mai indepartate localitati din Ialomita.

Drumul este plin de hartoape si taie mai multe comunitati de romi, care privesc suspicios orice trecator.

Locuiesc pe o strada laterala care se rupe de ulita mare, intr-o casa care la prima vedere seamana cu toate celelalte din jur.

Gazdele sunt foarte primitoare si dornice sa povesteasca istoria tuturor celor peste 10.000 de obiecte de colectie, 80 % dintre ele provenind din donatii particulare, pe care le-au asezat frumos in toate odaile casei, astfel incat s-au decis sa-si declare acoperisul sub care locuiesc de zeci de an un muzeu de-adevaratelea. Camera este destul de mica insa pe pereti, in vitrine si pe soba sunt frumos asezate cateva zeci de obiecte de colectie.

Cea mai importanta piesa din aceasta camera este insa un fier de calcat, care a apartinut Casei Regale, condusa de Carol I.

Fierul de calcat al Casei Regale a regelui Carol I

Despre pretiosul obiect ne vorbeste batranul Gheroghe Ciutacu. Face parte din lotul de 100 de fiare de calcat pe care insusi regele le-a comandat in momentul in care a venit la noi in tara" marturiseste colectionarul.

Spada de parada, ascunsa printre carti

Din sufragerie, Gheorghe Ciutacu deschide o usa si ajunge direct in balcon. Toti cei patru pereti ai incaperii sunt imbracati in rafturi pe care sunt asezate si etichetate corespunzator peste 6.000 de titluri de carti.

De pe unul dintre rafturi, impaturita intr-un stergar, batranul colectionar scoate o spada de parada, pe care ostasii o purtau pe vreme regelui Carol I la evenimentele publice.

Sabia de parada din casa lui Gheorghe Ciutacu

Dupa cateva minute, sotii Ciutacu ajung in dormitor. Peretii camerei sunt tapetati cu icoane de lemn, stic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro