FOTO. Klaus Iohannis: Dictatura majoritatii nu trebuie sa afecteze jocul democratic. Intr-o societate democratica solida, majoritatea si opozitia trebuie sa actioneze pentru interesul public

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca "dictatura majoritatii", pe baza careia se iau deciziile in democratie, nu trebuie sa duca la "democratura" si "nu trebuie sa afecteze jocul democratic". Sunt convins ca, intr-o societate democratica solida, atat majoritatea, cat si opozitia trebuie, in egala masura, sa actioneze avand in vedere acelasi angajament, comun si responsabil, pentru interesul public — al cetatenilor si al societatii.

acum 30 luni (6 Apr 2017)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca "dictatura majoritatii", pe baza careia se iau deciziile in democratie, nu trebuie sa duca la "democratura" si "nu trebuie sa afecteze jocul democratic".

"Nu pot sa nu ma gandesc, vorbind despre aceste responsabilitati, si la tendinta tot mai conturata in procesele electorale din spatiul european ca prezenta la vot sa fie din ce in ce mai scazuta. Avem nevoie, prin urmare, in considerarea evolutiilor din ultimii ani din unele state europene, inclusiv a proliferarii conduitei populiste si eurosceptice, de consolidarea cadrului de parametri si garantii privind interactiunea dintre majoritate si opozitie.

Sunt convins ca, intr-o societate democratica solida, atat majoritatea, cat si opozitia trebuie, in egala masura, sa actioneze avand in vedere acelasi angajament, comun si responsabil, pentru interesul public — al cetatenilor si al societatii.

"Cu cat puterea si opozitia refuza sa asculte ce doresc cetatenii, inclusiv atunci cand coboara in strada, cu atat se adanceste ruptura dintre societate si clasa politica. Dar majoritatea, tocmai pentru ca este majoritate, trebuie sa stie sa actioneze in exercitarea puterii cu o necesara retinere autoimpusa si cu toleranta fata de eforturile opozitiei, intr-o maniera inclusiva si transparenta. Pentru ca majoritatea trebuie sa fie constienta ca si ea, la randul sau, va deveni candva minoritate", a aratat seful statului.

Potrivit sefului statului, o societate democratica solida, de tip liberal, are nevoie ca masurile luate de majoritate sa nu afecteze statul de drept in sens larg si sa nu urmareasca afectarea 'jocului' democratic, care presupune, in final, alternanta la putere prin alegeri libere.

"In plus, o societate democratica solida necesita respectarea principiului cooperarii loiale si constructive intre institutiile democratice ale statului, care trebuie sa se respecte reciproc. Separatia puterilor intr-o democratie solida in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro