FOTO Istorie furata caramida cu caramida. Cum se demoleaza identitatea culturala a unui oras

FOTO Istorie furata caramida cu caramida. Cum se demoleaza identitatea culturala a unui oras

Acesta ne-a informat ca face demersuri insistente pentru ca lista sa fie extinsa, insa in acest moment nu mai este deloc asa de simplu ca acum 20 de ani, caci este nevoie de acordul proprietarului pentru ca un imobil sa devina monument. Doar oamenii foarte pasionati - dar acestia sunt foarte rari - pot accepta sa cheltuie zeci de mii de lei pentru a intretine o cladire istorica si sa primeasca la schimb scutiri de impozite de cateva zeci de lei", adauga seful Directie de Cultura. Sute de cladiri cu probleme, zeci de sesizari cu NUP Din pacate, in prag de demolare sunt in acest moment sute de cladiri vechi din Galati (Palatul Gheorghiu este cel mai notoriu exemplu), iar autoritatile nu pot face mare lucru cata vreme unele trag "hais", iar altele "cea".

acum 59 luni (12 Jul 2015)

Ceea ce conteaza este ca, prin vechimea lor (unele aveau peste 200 de ani), insemnau ceva pentru istoria unui oras care-si pierde, cu zi ce trece, identitatea. Urechia" (cladire in care a functionat in perioda interbelica o institutie fabuloasa: Comisia Europeana a Dunarii), casa Robescu (actualul Palat al Copiilor), casa Costache Negri (actual sediu al Camerei de Comert) sau minunatele cladiri in stil romanesc din administrarea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos. Un exemplu este la numerele 18 si 20 ale arterei, in imediata vecinatate a Bibliotecii "V.A.Urechia", acolo unde doua cladiri retrocedate sunt deja pe jumatate demolate de hotii de materiale de constructie. Macri, care in perioada interbelica stapanea la Galati peste o duzina de imobile, insa mostenitorii acestuia au vandut proprietatile catre doua firme cu sediul in Bucuresti. Acestea au fost deja notificate de Primaria Galati sa-si pazeasca imobilele, insa demolarea a continuat, intarind impresia ca noii proprietari sunt interesati de fapt de terenurile ultracentrale, nu de cladiri. "Nu cred ca ii va conveni, pentru ca stilul acesta este destul de costisitor. Ati vazut, sunt caramizi turnate , din perioada primei jumatati al secolului a 19-lea", este de parere Marius Mitrof, consilier la Directia de Cultura Galati.

Alte cladiri in mare suferinta, pe aceeasi strada, sunt fosta scoala catolica (imobil despre care se tot spune ca va fi renovat, dar se ruineaza cu zi ce trece), fostul sediu la Romgaz, precum si imobilele de la numere 5 si 7, dupa cum se poate vedea din galeria foto anexata. Strazile Eroilor si Traian au pierdut sase imobile pe mana hotilor

Nu mai putin de sase cladiri foarte vechi au fost furate caramida cu caramida in ultimii ani pe strazile Eroilor si Traian. Retrocedate mostenitorilor, ele au fost atacate, ca din senin, de hoardele de hoti de etnie rroma, care le-au dezmembrat pana la stadiul de teren viran.

Intreaga lucrare a fost facuta atat de curat incat n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro