FOTO Ion Roata, taranul vrancean cu "gadilici la limba", care a contribuit la infaptuirea Unirii Principatelor Romane
Unul dintre cele mai reprezentative personaje ale tinutului Putna este Ion Roata, taran fruntas din comuna Cimpuri, care, alaturi de Alexandru Ioan Cuza, a avut un rol hotarator in infaptuirea Unirii Principatelor Romane. Pentru contributia sa la infaptuirea Unirii Principatelor Romane, Ion Roata a fost decorat in 1878, de catre Mihail Kogalniceanu , ministru de Externe, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de cavaler, impreuna cu brevetul insotitor semnat de Domnitorul Carol I.
Unul dintre cele mai reprezentative personaje ale tinutului Putna este Ion Roata, taran fruntas din comuna Cimpuri, care, alaturi de Alexandru Ioan Cuza, a avut un rol hotarator in infaptuirea Unirii Principatelor Romane. Mos Ion Roata s-a nascut in anul 1806, in satul Gura Vaii, comuna Campuri si impreuna cu sotia sa a avut patru copii, doua fete si doi baieti. Un numar de 15 deputati clacasi, in frunte cu Ioan Roata, au intocmit si supus Adunarii ad - hoc, la 26 octombrie 1857, o jalba in care erau aratate suferintele si dorintele clacasilor moldoveni, care a fost respinsa in urma discutiilor din ziua de 19 decembrie 1857.
Ioan Roata s-a numarat printre sprijinitorii amendamentului lui Costache Negri, relativ la improprietarirea taranilor prin acordarea unei indemnizatii stapanilor de mosii", se arata in documentele Muzeului Vrancea.
"Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad - hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt mai toti taranii romani de pretutindeni.
Numai atata, ca mos Ion Roata, dupa cate vazuse si dupa cate patise el in viata sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boieresti si avea gadilici la limba, adica spunea omului verde in ochi, fie cine-a fi, cand il scormolea ceva la inima.
Pentru contributia sa la infaptuirea Unirii Principatelor Romane, Ion Roata a fost decorat in 1878, de catre Mihail Kogalniceanu , ministru de Externe, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de cavaler, impreuna cu brevetul insotitor semnat de Domnitorul Carol I.
Patru ani mai tarziu, pe 19 februarie 1882, a murit, la varsta de 76 de ani.
"Trupul sau a fost purtat pe brate ca un adevarat sfant si inmormantat cu cinste in cimitirul bisericii din Gura Vaii - Campurile, unde si-a avut ultimul salas.
Casa din satul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro