FOTO Iohanisfeld, povestea satului care poarta numele noului presedinte al Romaniei. Toti locuitorii sunt "iohanisti": "Ei spun ca sunt ionelisti"

FOTO Iohanisfeld, povestea satului care poarta numele noului presedinte al Romaniei. Toti locuitorii sunt

Istoria spune ca la numai doi ani de la infiintarea satului, colonistii stabiliti la Johannesfeld au construit si scoala, biserica fiind construita in 1833. Ionelistii au luat locul nemtilor Singura femeie de etnie germana care mai traieste in Iohanisfeld este Rozina Vainhart, care locuieste singura, refuzand sa plece din casa ei la fiica din Timisoara sau la baiatul din Germania. Confuzia oamenilor este incurajata si de panourile de la intrare in localitate, acolo unde este afisata atat vechea denumire, Ionel, cat si cea noua, Iohanisfeld. "Care au venit de prin Oltenia, de prin Moldova de prin Ardeal spun ca sunt de la Ionelu.

acum 63 luni (18 Nov 2014)

Aflat la granita cu Serbia, satul Iohanisfeld din comuna Otelec are o istorie interesanta, care incepe in anul 1805. La aproximativ un secol de la inceputul colonizarii Banatului, svabii care locuiau in localitatile Jimbolia sau Lenauheim s-au mutat in zona in care groful (contele) Johann Buttler detinea pamant. Dupa ce au arendat terenurile de la Johann Buttler, svabii veniti in zona au inceput constructia satului, pe care l-au denumit Johannesfeld (campul lui Ioan), in cinstea grofului Johann Buttler.

Istoria spune ca la numai doi ani de la infiintarea satului, colonistii stabiliti la Johannesfeld au construit si scoala, biserica fiind construita in 1833. Potrivit viceprimarului comunei, Vasile Valentin Pascu, odata cu venirea comunistilor la putere si reorganizarea administrativa din zona numele satului Iohannesfeld a fost schimbat in Ionel, dupa numele garii din localitate.

In 2008, cand s-a produs o noua reorganizare a comunelor din zona, iar Ionel a fost trecut in subordinea comunei Otelec, s-a revenit la numele initial, actuala denumire a satului fiind Iohanisfeld.

Din 1.700 de nemti au mai ramas trei

In perioada in care Iohanisfeldul a fost puternic colonizat, in sat traiau aproximativ 1.700 de nemti. Imediat dupa Revolutie, dar si in timpul regimului comunist, multi etnici germani au parasit satul pentru a pleca in Germania, ajungandu-se ca astazi in sat sa mai fie trei nemti. Unul dintre ei este Gheorghe Semine, in varsta de 82 de ani. Batranul, care potrivit localnicilor nu a fost casatorit niciodata, locuieste cu fratele sau, batran si el, in doua case svabesti, lipite una de alta.

Aflate in apropierea scolii din localitate, casele, printre putinele de acest gen care au mai ramas in sat, sunt neingrijite, dar stilul specific caselor svabesti din Banat este inconfundabil. Unii au plecat in Germania, iar altii au murit si s-au dus la cimitir", poveste... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro