FOTO In cautarea iei: "Este o capodopera de design colectiv la care au trudit niste autori anonimi, iar in timp s-a slefuit"

FOTO In cautarea iei:

"Fiecare generatie are camasa ei" Arhitecta crede ca o perioada, romancele vor mai copia modelele traditionale, dar acest proces duce treptat la o depasire a vechilor tipare, iar viitorul este al unei ii de secol XXI: "Cred ca va mai dura un pic pana cand femeile se vor obisnui cu ideea de a fi creatoare, pentru ca nimeni nu le-a incurajat, in scoala si in viata, ca pot si ele sa se exprime artistic. E important de stiut ce fel de ornamente pozitionam si unde anume, pentru ca nu putem lua un ornament de poale si sa-l punem pe altita, pe umeri, deoarece am inversa o ordine fireasca, e ca si cum am rasturna lumea.

acum 49 luni (8 Apr 2017)

Arhitecta Ioana Corduneanu, care detine blogul "Semne Cusute" si care a infiintat comunitatea "Semne cusute in actiune", a inteles ca singurul mod in care camasile puteau ajunge mai aproape de tara era de a le replica. Acum sunt deja trei ani de la infiintarea grupului de cusut, iar Ioana Corduneanu vorbeste despre realizarile unor femei care si-au dedicat timpul aducerii la viata a "camasilor instrainate". Dupa ce am infiintat grupul de cusut, in 20 martie 2014, lumea a inceput sa realizeze nevoia de a-si coase propria camasa.

Astfel, zeci de camasi traditionale au fost replicate de membrele comunitatii "Semne cusute in actiune". Iar pentru ca publicul sa cunoasca modelele vechi celebre de ii valoroase care se regasesc doar in depozitele din colturi indepartate ale lumii, Ioana Corduneanu s-a gandit sa le si expuna. Asadar, pana pe 8 ianuarie, "iile aidoma" au fost expuse in Bucuresti, la Muzeul Taranului Roman, apoi, pana pe 23 martie - la Palatul Culturii din Iasi, iar intre 7 si 28 aprilie, "IA aidoma" este gazduita de Hanul Domnesc din Suceava.

Ce contine expozitia

In cadrul expozitiei "IA Aidoma" sunt vernisate 34 de replici ale unor ii celebre, dar expozitia este una "vie", deoarece si alte straie sunt in plin proces de replicare. Dificil de realizat a fost o replica dupa o camasa din Tara Lapusului, pentru ca a presupus o tehnica aparte de tesut. Avem doua doamne din grup care, pe langa faptul ca au si cusut, au si tesut panza, ceea ce e cu mult mai complicat. Au fost tesute o camasa realizata de Farcas Felicitas din Bacau si o alta de Mariana Neacsu din Bucuresti", a explicat arhitecta prezenta la Iasi pentru deschiderea expozitiei. Sunt modele foarte spornice, care pot fi realizate si in doua luni, dar sunt unele mult mai migaloase, spre exemplu camasile oltenesti, care au tesaturi mai complicate si pot fi realizate in cinci-sase luni", spune Ioana Corduneanu.

In expozitia "IA aidoma", cele mai multe sunt ii din B... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro