FOTO Impresii din teatrul de razboi din Afganistan. "Totul serpuieste in caldura desertului fortand parca limitele militarilor romani"

FOTO Impresii din teatrul de razboi din Afganistan.

Stiind ca locotenentul Vaduva Cristian, comandantul de pluton, este la prima misiune intr-un teatru de operatii, nu m-a rabdat inima si desi vazandu-l pe el si oamenii din subordine obositi si transpirati dupa o misiune de aproximativ 7 ore, l-am rugat sa-mi spuna cateva cuvinte: "...aceasta misiune de patrulare pe care am executat-o astazi a fost una de prezenta in aria de responsabilitate, avand ca principal obiectiv interzicerea libertatii de miscare a insurgentilor si de ai impiedica pe acestia sa plaseze explozibili sau armament in zona verificata.

acum 34 luni (31 Aug 2017)

Aflat la a treia misiune in teatrul de razboi din Afganistan, dupa experientele din 2004 si 2008, lt. Toni Ene povesteste intr-un text trimis redactiei despre cum a regasit aceasta tara, dar si despre starea de spirit a militarilor vranceni cu care isi imparte bucuriile si necazurile pentru urmatoarele sase luni.

"Afghanistan - nisip, furtuni de nisip, apusuri si rasarituri ALTFEL, oameni saraci, mult cenusiu contrastand cu haine multicolore... e o alta lume si cu siguranta nu e destinatie de vacanta si asta stiu si militarii Batalionului de Infanterie Protectia Fortei ,,Brave Hearts" din Focsani care timp de sase luni vor actiona in cadrul misiunii NATO Ressolute Support .

Sunt alaturi de acesti fii ai Vrancioaei cu inimi neinfricate asa cum am fost si in 2004 si in 2008, cand am pasit ca de fiecare data cu speranta in teatrul de operatii din Afganistan.Totul pare ca ar fi fost ieri, muntele isi pastreaza monotonia cenusie, baza militara poate mai linistita, oamenii si militarii mai putini.Ramane aproape aceeasi arie de responsabilitate, aproape aceleasi misiuni, aproape aceleasi meniuri la salile cu mese, aceleasi produse in px-urile din baza. Ma simt in siguranta.Sunt alaturi de ,,veteranii" teatrelor de operatii dar si de ,,incepatori", militari tineri la prima misiune pe a caror chip se poate citi darzenia si spiritul de invingator. Intr-adevar, nici o misiune nu seamana cu alta, dar sunt lucruri pe care le poti intalni in toate misiunile, iar cei care vin pentru prima data intr-un teatru de operatii trebuie sa stie, cat de cat, ce-i asteapta. Dupa trei zile de la dislocare deja executam patrule in comun cu militarii ieseni, iar din data de 20 august cand a avut loc transferul de autoritate intre cele doua detasamente romanesti, misiunile au fost preluate in totalitate de fiii Vrancioaiei. De la ultimul militar din statul de organizare pana la comandant.

Pe scurt, principalele directii de actiune sunt cele primit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro