FOTO Imagini de la 1912 cu cetatea antica aflata la mijlocul distantei dintre Dunare si Marea Neagra

FOTO Imagini de la 1912 cu cetatea antica aflata la mijlocul distantei dintre Dunare si Marea Neagra

Mai sunt fotografiate diverse obiecte arheologice descoperite in anii 1912-1913 ca de pilda: monede de argint, obiecte ceramice (vase cu picior, capace, fusaiole etc, statuete, obiecte de metal, opaite, fragmente de vase, amfore intregi si fragmente, fragmente ceramice (unele cu decor in val), fragmente (gaturi de amfora), obiecte de fier (cuie, piroane), obiecte ceramice, obiecte de fier (sageti, carlige etc), obiecte ceramice (capace cu buton, decorate din care doua cu inscriptie, obiecte de os si corn, se pare prelucrate, diverse obiecte de metal (fier), ca de exemplu: fibule, inele, cuie etc, obiecte de metal (fier - secera, lame de cutit), obiecte de os prelucrate (piepteni, obiecte de podoaba cu decor incizat si cu perforatii etc).

acum 73 luni (29 May 2018)

GALERIE FOTO

Intemeiata de romani in secolul al II-lea, cetatea Ulmetum era un castru militar si civil.

Un set de fotografii realizate in acea perioada de Vasile Parvan arata, in imagini sepia si alb-negru, imagini din timpul sapaturilor. Ele reprezinta pe suprafete mai mici sau mai mari resturi de ziduri ale cetatii, incaperi de locuinte, trepte, porti, turnuri etc. Mai sunt fotografiate diverse obiecte arheologice descoperite in anii 1912-1913 ca de pilda: monede de argint, obiecte ceramice (vase cu picior, capace, fusaiole etc, statuete, obiecte de metal, opaite, fragmente de vase, amfore intregi si fragmente, fragmente ceramice (unele cu decor in val), fragmente (gaturi de amfora), obiecte de fier (cuie, piroane), obiecte ceramice, obiecte de fier (sageti, carlige etc), obiecte ceramice (capace cu buton, decorate din care doua cu inscriptie, obiecte de os si corn, se pare prelucrate, diverse obiecte de metal (fier), ca de exemplu: fibule, inele, cuie etc, obiecte de metal (fier - secera, lame de cutit), obiecte de os prelucrate (piepteni, obiecte de podoaba cu decor incizat si cu perforatii etc). La sfarsitul secolului al III-lea sau inceputul secolului al IV-lea a fost construita cetatea, ce a fost distrusa apoi de slavi, iar la finele secolului al V-lea, fortareata Ulmetum a fost distrusa definitiv de avari", noteaza arheologul Alexandru Paunescu pe site-ul Institutului National al Patrimoniului.

Sapaturile arheologice incepute de Vasile Parvan la cetatea Ulmetum au fost reluate de un colectiv de arheologi constanteni incepand cu anul 2004.

Fresca de la Ulmetum Sursa cimec.ro

Specialistii care au studiat vestigiile de la Ulmetum arata ca zidul incintei are grosimea de 2,60 metri, iar fundatia zidului este mai lata cu 20 pana la 60 cm decat elevatia.

Latura de nord-est a fortificatiei este delimitata de doua turnuri rotun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro