FOTO Horatiu Malaele, la 65 de ani: "Sunt in transee, cu grenada-n mana"

FOTO Horatiu Malaele, la 65 de ani:

Text de Loreta Popa Te face sa razi si sa plangi, asumandu-si tristetea unui clovn, in "Mascariciul" de Cehov. Chistocul de tigara al lui Ciulei Nascut in satul Tahomir din Targu-Jiu, Horatiu Malaele incerca sa descrie ce presupune a fi oltean: "E imposibil pentru un om care vine din Banat, sa spunem, sa nu-si dea seama ca exista o iuteala si o asprime si o agitatie speciala in zona asta a Olteniei si Gorjului, in special. Si-a luat partea lui de autentica deschidere si elevatie culturala de la profesorul sau Octavian Cotescu, de la care a invatat nu numai sa joace teatru, dar sa si gandeasca. In 1975, si-a inceput de altfel si cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, pentru ca apoi sa ajunga in Bucuresti, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul National, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, exceland in numeroase roluri de drama si comedie.

acum 82 luni (1 Aug 2017)

Text de Loreta Popa

Te face sa razi si sa plangi, asumandu-si tristetea unui clovn, in "Mascariciul" de Cehov. Horatiu Malaele, care implineste 65 de ani, spune ca nu ii e frica de moarte, nici de trecerea anilor. Are o saptamana doar a lui in perioada in care isi sarbatoreste ziua de nastere . Caragiale"din Bucuresti sase dintre cele mai indragite spectacole ale marelui actor, care se joaca, de obicei, cu casa inchisa. Horatiu Malaele va imparti scena cu multe nume cunoscute printre care George Mihaita, George Ivascu, Meda Victor, Ion Caramitru, Bogdan Malaele (unul dintre fiii sai), in spectacolele "Revizorul" (30 si 31 iulie), "Dineu cu prosti" (1 si 2 august), "Caramitru-Malaele-Cate'n luna si in stele" (3 august), "Cafeneua" (4 august), "Valea cu parfum de flori si zumzet de albine" (5 august), "Podu'" (6 august).

"De si despre Horatiu Malaele. Pe de alta parte, in lumea teatrului si iubirea este jucata. Ironia si autoironia sunt uneltele celui care, cu cinism si umor, se detaseaza de viciul inchipuirii, devenind spectatorul - comentator al unei lumi caraghioase si imprevizibile", marturiseste actorul, in volumul "De si despre Horatiu Malaele. Cine-i asta?", editie ingrijita de Oana C.Popescu, care va aparea in curand la Editura Rao. "Intre poanta caricaturala si morala fabulei, oscileaza si captivanta ambiguitate din jocurile( pe scena sau pe hartie) ale lui Horatiu Malaele", subliniaza criticul Dan C. "Dupa cum, pe scena aratarea filiforma cu ochelari de adolescent miop, mesa rebela, mers belaliu si vorba impleticita de votca face sa explodeze instantaneu rasul salii, tot asa, pe hartie, crochiurile lui Malaele - cateva linii, o bucla,un suras, un ochi inchis gales sau pungas- extrag perfect esenta dintr-un caracter,un destin, un personaj" , apreciaza Dan C.

Chistocul de tigara al lui Ciulei

Nascut in satul Tahomir din Targu-Jiu, Horatiu Malaele incerca sa desc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro