FOTO Groaznica executie a secuiului Gheorghe Doja la Timisoara. A fost devorat de soldatii sai in timp ce era incoronat pe un "tron" incins

FOTO Groaznica executie a secuiului Gheorghe Doja la Timisoara. A fost devorat de soldatii sai in timp ce era incoronat pe un

Gheorghe Doja, in maghiara Dozsa Gyorgy (nascut in 1470, la Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astazi in judetul Covasna), a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus rascoala taraneasca contra marilor proprietari (magnati) unguri de pamant din anul 1514 care-i poarta numele. Cetele conduse de diacul Balogh, in regiunea Muncaci, Ioan Secuiul, in secuime, Anton Hossu in Sud si Meszaros in Cluj, Bihor si Salaj, au continuat luptele pana la sfarsitul anului 1514 sau in vara anului 1515, cand Meszaros a fost infrant, prins si ars pe rug la Cluj.

acum 68 luni (24 Feb 2015)

Gheorghe Doja, in maghiara Dozsa Gyorgy (nascut in 1470, la Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astazi in judetul Covasna), a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus rascoala taraneasca contra marilor proprietari (magnati) unguri de pamant din anul 1514 care-i poarta numele. In anul 1513 Doja a fost insarcinat cu organizarea unui corp de oaste secui, care sa participe la cruciada. Oastea organizata pentru cruciada s-a transformat intr-o oaste de rasculati pe teritoriul Ungariei si Transilvaniei, sub conducerea lui Gheorghe Doja, conform Wikipedia.

Proclamarea cruciadei de catre papa Leon al X-lea a dus la un conflict de interese cu marea nobilime din Ungaria si Transilvania, care dorea sa-i retina pe tarani pe propriile domenii. Principala directie a rasculatilor a fost Timisoara si Cenadul, localitatile de resedinta ale episcopului Nicolae Csaki (Nicolaus de Csak), principalul adversar al inarmarii taranilor in vederea cruciadei.

Asediul Cetatii Timisoara

Pe timpul desfasurarii rascoalei s-au mai afirmat ca puternici adversari ai rasculatilor voievodul transilvan Ioan Zapolya, episcopul romano-catolic al Transilvaniei Varday Ferenc si un jurist Werboczy Istvan.

Armatele taranesti aflate sub conducerea lui Gheorghe Doja au fost la inceput victorioase la Cenad si Nadlac, unde rasculatii l-au prins pe episcopul Csaki si l-au ucis.

A urmat atacul de la 15 iulie 1514 al armatei taranesti asupra Cetatii Timisoara unde se refugiasera marea nobilime. Cetatea a fost asediata de armata lui Doja, formata din 40.000 de tarani. Ei au atacat cetatea in zona de nord si de vest. Cetatea a fost aparata de tunuri. Trupele lui Ioan Zapolya, venite in ajutor, infrang oastea lui Gheorghe Doja, care a fost prins alaturi de fratele sau Gergely. Dupa mai multe zile de infomentare, au fost adus in fata unui tribunal militar. Doja a fost acuzat de uciderea catorva sute de nobili, astfel ca a fost condamnat la moarte.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro