FOTO Fostul lagar de detinuti in care traiesc acum oameni. Povestea satului din Maramures care pastreaza inca ororile regimului represiv comunist

FOTO Fostul lagar de detinuti in care traiesc acum oameni. Povestea satului din Maramures care pastreaza inca ororile regimului represiv comunist

Primii detinuti, adusi de la Baia Sprie Marius Uglea, doctor in istorie, sustine intr-o lucrare despre fostul lagar de la Nistru ca s-a infiintat in 1951 si ca initial aici au fost adusi detinuti de la Baia Sprie. "Pentru incalcarea articolului 209 din Codul Penal, ,,uneltire contra ordinii sociale'', Sorin Botez, ca sef al organizatiei subversive ,,Avram Iancu'' a fost condamnat la 20 de ani munca silnica, primind mandatul de arestare si transferat la scurt timp de la Gherla la mina Nistru", mai arata Marius Uglea. Lipsa de comunicare cu exteriorul, suferinta detinutilor intelectuali Din punct de vedere al relatiei detinutilor politici cu exteriorul, si la Nistru exista cam aceeasi strictete ca si cea de la Cavnic si Baia Sprie.

acum 88 luni (28 Mar 2017)

Situat la marginea satului, in apropierea minei - inchise acum de ani buni - fosta colonie este in prezent "casa" pentru cateva zeci de familii.

La prima impresie par niste case obisnuite, insa de aproape se vede ca au mai multe intrari. Femeia are peste 30 de ani de cand locuieste acolo, dar nu a auzit pe nimeni vorbind despre fostul lagar. Nu stiu daca le era frica, da' asta vorba eu nu am auzit-o", spune Estera Magyar, o batrana de 70 de ani.

O alta batrana apare si intra in vorba cu noi, insa informatiile despre trecutul locuintelor lor sunt la fel de sarace. Am auzit numa' ca aici o fo' detinuti, da n-o vorbit nime' despre asta", spune o alta batrana, Irina Chis, de 74 de ani.

Primii detinuti, adusi de la Baia Sprie

Marius Uglea, doctor in istorie, sustine intr-o lucrare despre fostul lagar de la Nistru ca s-a infiintat in 1951 si ca initial aici au fost adusi detinuti de la Baia Sprie. "Intr-o nota interna a Exploatarii Miniere Baia Sprie din 19 februarie 1951 se facea referire la trimiterea din partea ,,lagarului brate speciale'' de la Baia Sprie a unui delegat pentru stabilirea gheretelor de paza la Exploatarea Miniera Nistru. Se pregatea si aici o noua colonie de munca pentru detinutii politici", spune el in volumul "Coloniile de munca de la exploatarile miniere Baia Sprie, Cavnic si Nistru (1950-1955)".

Elevi de liceu, detinuti pentru activitate anticomunista

In primele loturi care au fost aduse la Nistru se afla si Sorin Botez, in momentul arestarii, elev la Liceul ,,Mihai Viteazul'' din Bucuresti, mai noteaza Maius Uglea in lucrarea sa. Intr-un proces-verbal incheiat in 20 februarie 1949, pastrat in dosarul penal privind grupul cu care a fost condamnat Sorin Botez, acesta recunostea ca a propus catora colegi sa treaca la ,,o actiune de rezistenta si sabotare a actiunilor propagandistice democrate din scoala''.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro