FOTO Festivalul Dilema Veche, prima zi. Holender: Niciodata nu esti santajabil, daca renunti

FOTO Festivalul Dilema Veche, prima zi. Holender: Niciodata nu esti santajabil, daca renunti

> "Nu e vorba de bani, in dezbaterea Arta si banii. "Daca am pornit cu opt spectacole din trei tari in 1991 la debutul lui, in 2017 au fost 503 de evenimente si 3.285 de artisti veniti din 72 de tari, care au jucat la Sibiu in 67 de spatii. Banii intr-o institutie de cultura sau intr-un festival vin de la stat, de la sponsori si din turnee.

acum 51 luni (26 Aug 2017)

>

"Nu e vorba de bani, in dezbaterea Arta si banii. E vorba de niste oameni care si-au cheltuit niste ani din viata sau si i-au castigat dublu ca sa fie motoarele unor institutii sau festivaluri", a spus Aurel Mitran, directorul artistic al Festivalului Dilema veche, despre Constatin Chiriac si Ioan Holender. "E vorba despre doi facatori de branduri culturale care dau profilul Romaniei", a subliniat Sever Voinescu, redactorul-sef al revistei Dilema veche, care a moderat dezbaterera.

Discutia dintre Ioan Holender si Constantin Chiriac a inceput sub sunetul clopotelor din cele doua catedrale, ortodoxa si romano-catolica, "sub tampla Domnului, in numele tolerantei, intr-un loc in care Romania a devenit Mare", dupa cum a spus Constantin Chiriac, care si-a inceput alocutiunea prin declamarea unor versuri:

Ingaduiti-mi sa va vand visurile mele. Am nevoie de bani sa cumpar timp pentru a obtine lucrurile care nu pot fi cumparate". Un festival trebuie facut dupa chipul si asemanarea orasului in care este organizat, pentru ca preia din energia locurilor si mai ales a comunitatii specifice.

"Am facut la Sibiu un festival care dupa chipul si asemanarea sa. Toate aceastea le-am obtinut prin curaj, calitate, viziune si capacitate de a te implica.O comunitate poate fi schimbata fundamental prin cultura".

"Daca am pornit cu opt spectacole din trei tari in 1991 la debutul lui, in 2017 au fost 503 de evenimente si 3.285 de artisti veniti din 72 de tari, care au jucat la Sibiu in 67 de spatii. In 2017, am avut un buget de peste 11 milioane de euro. Restul de bani a fost strans de la sponsori.

Ioan Holender a explicat ca, de fapt, sponsorizarile devin periculoase cand sponsorii pot alege ce productie vor sa vada. Va amintesc ca managerul Peter Gelb si regizorul Luc Bondy au facut o Tosca cotroversata (n.r.-2009), care nu a fost agreata de sponsori. Managerul Peter Gelb a ales sa reia montarea clasica a lui Zeffirelli (n.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro