FOTO Fascinanta istorie a turcilor si tatarilor din Romania: de la stapanii Dobrogei otomane la supusii unei tari ortodoxe

De aproape opt veacuri, pitoreasca Dobrogea este asemanata unui Orient in miniatura, in care obiceiurile localnicilor, indiferent de religie, au ajuns sa se confunde, iar neamurile - sa se amestece. Viitorul comunitatii turco-tatare din Romania este o tema constanta de dezbatere a specialistilor care poarta discutii gazduite de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Cele cateva clase optionale in limba tatara si cursurile facultative de limba, istorie si cultura tatara sunt frecventate de un numar relativ redus de copii si de tineri", este de parere profesorul Gemil. Dar, cred ca numele de tatar nu va disparea, fiind sustinut de coloana spiritualitatii turco-islamice si de referinta la traditia istorica", isi exprima convingerea fostul ambasador Tasin Gemil. Dobrogea era pe atunci un teritoriu al nimanui, aproape nepopulat, stapanit la sud de Imperiul Bizantin, dar ocupat la nord de Hoarda de Aur. O MINORITATE SIGURA "Indiferent de optiunea lor, pro sau contra emigrarii, intelectualii turci si tatari s-au declarat tot timpul multumiti de administratia romaneasca, descrisa ca fiind foarte buna si garantata de legi foarte judicioase. Geamia este monument de arhitectura in stil maur, avand un stil aparte fata de constructiile de cult turcesti din Dobrogea, deoarece intrarea in geamie este precedata de o veranda acoperita. Dupa destramarea Imperiului Otoman si proclamarea Republicii Turcia in 1923, valurile de emigranti depaseau cota anuala prevazuta de guvernul de la Ankara, de 15.000 de persoane. Campania de represiune a culminat cu arestarea in noaptea de 19 aprilie 1952 a unui grup de 39 de tatari - preoti, medici, avocati, proprietari de terenuri. Cauza acestei duble identitati se afla in teama tatarilor de persecutii si deportare, asa cum li s-a intamplat de atatea ori sub regimul tarist si sovietic, in patria lor istorica - Crimeea", explica profesorul universitar doctor Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. UN TATAR DIN DOBROGEA, CONSULTANT LA CASA ALBA Un personaj de seama al comunitatii musulmane din Romania, Kemal Karpat (foto), va fi serbat la 15 februarie, de ziua sa de nastere. Istoricul nonagenar, consultant pentru administratia de la Washington in probleme de Orient, va fi celebrat in lipsa, la sediul de la Bucuresti al Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania. "Tineti mai mult la mostenirea lasata de stramosi, aveti grija de limba materna, de traditii, de cimitirele musulmane unde ni se odihnesc strabunii! "MULTUMIM STRABUNILOR CA S-AU ASEZAT AICI" La ceremonia de aniversare a 25 de ani de existenta a Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR), presedintele acesteia, Gelil Eserghep, a tinut sa aduca prinosul comunitatii pentru patria-mama Romania: "Ne bucuram de un respect deosebit din partea populatiei majoritare si din partea statului roman.

acum 113 luni (14 Feb 2015)

De aproape opt veacuri, pitoreasca Dobrogea este asemanata unui Orient in miniatura, in care obiceiurile localnicilor, indiferent de religie, au ajuns sa se confunde, iar neamurile - sa se amestece. Viitorul comunitatii turco-tatare din Romania este o tema constanta de dezbatere a specialistilor care poarta discutii gazduite de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.

LA CURSUL DE TATARA - TURCI, TATARI, ROMANI

In amfiteatrul Universitatii Ovidius din Constanta, bancile se umplu la cursul de Istorie si Civilizatie Tatara. Profesorul Metin Omer, cel care preda cursul, ar rescrie manualul de istorie pentru elevi.

La cursul de la Universitatea Ovidius sunt inscrisi 130 de participanti, iar jumatate din ei vin in mod constant. Abduraman Ferdi (23 de ani) este tatar din Medgidia si student in anul V la Medicina. Ates Casimceali (27 de ani), din Constanta, este student in anul VI la Medicina Dentara. Razvan Ichim (27 de ani) a terminat Istoria in 2009, iar la lucrarea de licenta a prezentat istoria mongolilor din secolul al XIII-lea. Vine impreuna cu Zecheria Taifun (28 de ani), pentru a asista la cursul profesorului Omer, care le-a fost coleg de facultate. Toti sunt pasionati de istorie, de trecutul Dobrogei si de evolutia marilor popoare ale lumii. Trebuie sa fim si moderni, si sa tinem cont de cutume. In anul 1898, tatarul a mers la Tache Ionescu, care era atunci ministrul Culturii, si a cerut bani pentru construirea unei lacas de cult ortodox. Ministrul Tache Ionescu incearca sa-i explice ca nu sunt bani, dar Kemal intervine: "La mine tatar si musulman este, la tine ruman si cristian este.

Directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, profesorul Tasin Gemil, este sceptic in ceea ce priveste supravietuirea limbii tatare in Dobrogea. "Ma tem ca in mai putin de cinci decenii, tatarii din Romania nu vor mai fi in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro