FOTO "Fabrica de otrava" din inima orasului Galati. Sanatatea oamenilor, amenintata de deseuri cancerigene

FOTO

Intre timp, patrimoniul fabricii, estimat la peste 25 de milioane de euro, a disparut, lasand in urma doar niste ruine otravitoare, situate pe un teren de circa patru hectare aflat in plin orasul Galati, la doar cativa metri de Liceul CFR (la care invata cateva sute de copii), de patinoarul acoperit si de cel mai mare mall din oras. Societatea ajunge in situatia de a fi executata de banci (pentru credite de patru milioane de euro), dar si de ANAF (pentru datorii de peste doua milioane de euro).

acum 52 luni (9 May 2017)

Pana in urma cu doua decenii, Mehid SA Galati era considerata cea mai mare si mai moderna fabrica de componente hidraulice din Moldova. Avea comenzi din toata tara, dar si de la numerosi parteneri externi, iar povestea ei parea una de succes.

Intre timp, patrimoniul fabricii, estimat la peste 25 de milioane de euro, a disparut, lasand in urma doar niste ruine otravitoare, situate pe un teren de circa patru hectare aflat in plin orasul Galati, la doar cativa metri de Liceul CFR (la care invata cateva sute de copii), de patinoarul acoperit si de cel mai mare mall din oras. De asemenea, o scoala gimnaziala si Spitalul Militar se afla la mai putin de 400 de metri. Drumul spre faliment

Infiintata in 1905, ca atelier de utilaje agricole, fabrica a fost recladita in 1977, cand devenea (sub numele IMH) cea mai mare si mai moderna intreprindere de echipamente hidraulice din Moldova, cu peste 2.000 de angajati si export in peste 40 de tari.

In 2000, fabrica este cumparata de omul de afaceri Corneliu Mangalea, iar activitatea intra intr-un picaj accelerat. Societatea ajunge in situatia de a fi executata de banci (pentru credite de patru milioane de euro), dar si de ANAF (pentru datorii de peste doua milioane de euro). Fabrica de 35.000 de metri patrati este pur si simplu abandonata, fara paza. 256, apartinand SC Mehid SA, se afla in stare avansata de dedegradare, fiind transformat in depozit ilegal de deseuri, dar pe care se gasesc si deseuri periculoase, neeliminate de la incetarea activitatii si pana in prezent.

La fata locului se poate vedea ca vechile canale tehnologice pentru colectarea deseurilor de la liniile de nichelare si de zincare (care contin elemente foarte toxice si puternic cancerigene) au ramas pur si simplu de izbeliste, desi in ele se mai afla cantitati importante de otravuri. Potrivit celor de la Mediu, chimicalele (la care se adauga resturi de carburanti si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro