FOTO. Durerile fantoma aduc bucurii si premii reale. Interviu in tandem cu actorul George Constantinescu si regizorul Bogdan Budes

Bogdan Budes: Premiul acesta este foarte important pentru faptul ca l-am castigat pe un text al lui Vasili Sigarev, montat in Romania si premiat in scoala lui Nikolai Vladimirovici Kolyada, exact la profesorul de scriere dramatica al lui Vasili Sigarev, dar si pentru concurenta: au fost 37 de spectacole din 31 de orase si 6 tari. La un moment dat mi-a si propus sa montam spectacolul, doar ca am amanat, pentru ca era destul de devreme sa-l faca si la Bucuresti, si a ramas la stadiul de proiect de viitor. George Constantinescu: Din ce am inteles de la criticii care au vorbit cu noi dupa spectacol si din reactiile care au aparut pe internet in presa rusa, spectacolul reuseste sa creeze real acea rupere de timp si sa mute spectatorul in locul si timpul cand se intampla povestea spectacolului. Eu am reusit sa adun fonduri printr-o campanie de crowd-funding organizata pe Facebook, pentru ca pro-iec-tul a fost respins la FNC (Administratia Fondului Na-tional Cultural - n.n.), care are niste criterii de selectie extrem de bizare, pentru mine absolut de neinteles.

acum 43 luni (29 Jul 2017)

Spectacolul "Dureri fantoma", productie a Teatrului de Arta Bucuresti, a fost marele castigator al Festivalului International Kolyada-Plays, desfasurat la inceputul acestei luni la Ekaterinburg, Rusia. Cu aceasta reusita, Teatrul de Arta Bucuresti devine primul teatru independent din Romania care castiga Grand Prix-ul unui festival international.

Despre acest succes am stat de vorba cu actorul George Constantinescu, cel care in spectacol interpreteaza rolul marginalului Gleb. In viata reala, joaca mai multe roluri, printre altele acelea de fondator si manager al Teatrului de Arta Bucu-resti. Alaturi de George l-am invitat si pe regizorul Bogdan Budes, cel care a pus in scena spectacolul castigator "Dureri fantoma". Am intalnit oameni extrem de sinceri, primitori si pasionati de teatru. Abia dupa ce am ajuns in tara am realizat ca a fost primul Grand Prix castigat de vreun teatru independent din Romania la un festival international. Un lucru important atat pentru Teatrul de Arta, pentru teatrul independent in general, cat si pentru Romania. Ne bucuram sa ne fie recunoscuta munca si ne pare rau ca nu a venit aceasta confirmare mai intai din tara si ulterior din strainatate.

Bogdan Budes: Premiul acesta este foarte important pentru faptul ca l-am castigat pe un text al lui Vasili Sigarev, montat in Romania si premiat in scoala lui Nikolai Vladimirovici Kolyada, exact la profesorul de scriere dramatica al lui Vasili Sigarev, dar si pentru concurenta: au fost 37 de spectacole din 31 de orase si 6 tari. Cred ca la noi exista o reprezentare usor deformata a marelui public legat de tot ceea ce se intampla in Rusia, iar asta se datoreaza faptului ca trebuie sa avem o pozitie politica geo-strategica fata de aceasta tara. Insa nu prea separam lucrurile, pentru ca oamenii politici vin si pleaca, oamenii de teatru vin si raman. Din pacate, presa din Romania este blocata in a titra altfel de subiecte, cele mai multe legate de situatia politica, si nu intelege ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro