FOTO Drapelul de lupta al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, scos la licitatie de familia lui Corneliu Vadim Tudor

FOTO Drapelul de lupta al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, scos la licitatie de familia lui Corneliu Vadim Tudor

Motivul pentru care Artmark organizeaza, in perioada 25-29 ianuarie, expunerea acestui drapel in mai multe orase din tara, tine de dorinta companiei de a da plus valoare, de a face cunoscut obiectul si de a satisface nevoia romanilor de a-l privi si de a lua contact cu el.

acum 106 luni (27 Jan 2016)

Steagul a fost pastrat mai multe generatii intr-o familie din Baia de Cris si a fost daruit in 2001, la Tebea, presedintelui de atunci al PRM, Corneliu Vadim Tudor. Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea si autenticitatea obiectului confirma ca tesatura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea.

"Faptul ca provine din Baia de Cris, o zona implicata in evenimentele din 1848, unde a activat tanarul avocat Avram Iancu, ne poate duce cu gandul ca steagul a fost implicat in acele evenimente. Nu este un drapel facut de o institutie de stat, nici macar a unei comunitati. El a fost la origine un prapor, asa cum se numesc in limbaj popular, dintr-o biserica, transformat intr-un steag in jurul caruia se presupune ca au fost catalizati mai bine satenii, oamenii care recunosteau un simbol religios mai degraba decat un altfel de simbol la mijlocul secolului al XIX-lea.

Valeriu Singeorzan, directorul de marketing si vanzari al Artmark, a precizat ca nu poate aprecia valoarea reala a obiectului. Pretul de pornire al licitatiei va fi de 5.000 de euro. Dar va pot confirma un lucru foarte imbucurator, as spune in premiera, ca exista patru cereri de implicare in acest eveniment, ale institutiilor statului, primarii sau muzee," a declarat Sangeorzan.

Motivul pentru care Artmark organizeaza, in perioada 25-29 ianuarie, expunerea acestui drapel in mai multe orase din tara, tine de dorinta companiei de a da plus valoare, de a face cunoscut obiectul si de a satisface nevoia romanilor de a-l privi si de a lua contact cu el. Va spun sincer ca am vazut oameni in varsta sau chiar tineri care au batut kilometri ca sa vina sa-l vada", a precizat Sangeorzan. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro