FOTO Doi corporatisti clujeni si-au facut pastravarie cu bani de la UE. Pestii nu sunt "indopati" cu antibiotice si primesc hrana ecologica

FOTO Doi corporatisti clujeni si-au facut pastravarie cu bani de la UE. Pestii nu sunt

"Suntem consumatori de pastrav si am constatat ca nu prea exista o sursa de astfel de peste care sa fie crescut intr-un mediu natural si hranit ecologic"- spune Ovidiu Oltean, administratorul pastravariei Bologa din judetul Cluj. Astfel a inceput proiectul de 700.000 de euro, cofinantat de Uniunea Europeana, in urma caruia au fost amenajate, pe cursul unui rau de munte, la circa 65 de kilometri de Cluj-Napoca, 15 bazine si o statie de incubatie unde se produc 16 tone de pastrav pe an.

acum 27 luni (25 Sep 2017)

"Suntem consumatori de pastrav si am constatat ca nu prea exista o sursa de astfel de peste care sa fie crescut intr-un mediu natural si hranit ecologic"- spune Ovidiu Oltean, administratorul pastravariei Bologa din judetul Cluj. Astfel a inceput proiectul de 700.000 de euro, cofinantat de Uniunea Europeana, in urma caruia au fost amenajate, pe cursul unui rau de munte, la circa 65 de kilometri de Cluj-Napoca, 15 bazine si o statie de incubatie unde se produc 16 tone de pastrav pe an. FOTO: Ion Pop Pesti hraniti cu mancare ecologica Costatand ca in Romania este din ce in ce mai puternica tendinta de a manca sanatos, cei doi antreprenori au inscris pastravaria in programul de certificare ecologica. "Din cate stiu eu in Romania nu exista nicio pastravarie ecologica, desi exista cerere pentru astfel de produse. Intrucat noi de la inceput am pus accentul pe calitate si nu pe cantitate, productia noastra fiind mica fata de pastravariile care produc in sistem intensiv, am intrat in programul de conversie pentru certificarea ecologica", explica Ovidiu. De asemenea, icrele sunt aduse din Danemarca si urmarite in fiecare etapa de dezvoltarii in statia proprie de incubatie, cu o capacitate de 300.000 de icre. Pestii de supermarket, "indopati" cu antibiotice "Noi nu aglomeram bazinele cu o cantitate mare de peste. Pastravaria Bologa este pozitionata pe raul Hent, iar primul sat din amonte - Sacuieu - are statie de epurare, deci nu varsa deseuri in apa, lucru care a permis adoptarea unui sistem natural de crestere in care apa nu este filtrata, spune Ovidiu. FOTO: Ion Pop El sustine ca exista o diferenta mare intre cresterea pestelui in sistem natural si in sistem recirculant: "Majoritatea pestelui pe care-l intalnim in supermarket este crescut in sistem recirculant, care presupune ca se capteaza apa, se filtreaza, dupa filtrarea in sistem recirculant se reincarca apa cu microorganisme de care pestii au nevoie. In astfel de sistem se folosesc antibiotice din prima clipa pentru c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro