FOTO Documente de marca din Razboiul de Independenta de la 1877-1878. Cum era schitata linia frontului

FOTO Documente de marca din Razboiul de Independenta de la 1877-1878. Cum era schitata linia frontului

Colectia "Romani si Bulgari in razboiul din 1877-1878" realizata de Arhivele Nationale ale Romaniei prezinta documente olografe, fotografii ale ostasilor si surorilor de caritate de pe front, precum si reproduceri ale imaginilor din bataliile de pe frontul bulgar care au marcat victoria Romaniei, alaturi de aliatul rus, impotriva otomanilor.

acum 62 luni (14 Dec 2017)

Colectia "Romani si Bulgari in razboiul din 1877-1878" realizata de Arhivele Nationale ale Romaniei prezinta documente olografe, fotografii ale ostasilor si surorilor de caritate de pe front, precum si reproduceri ale imaginilor din bataliile de pe frontul bulgar care au marcat victoria Romaniei, alaturi de aliatul rus, impotriva otomanilor. Marele castig a fost, insa, Dobrogea, regiunea ocupata de otomani timp de 458 ani, care oferea Romaniei potentialul de dezvoltare ravnit de orice natiune.

Imaginile infatiseaza documente de arhiva cum ar fi: Circulara Consiliului de Ministri cu privire la invitatia primita de la marele vizir de a se intelege cu comandantul armatelor turcesti de la Dunare, Abdul Kerim Pasa, referitor la apararea teritoriului Romaniei impotriva rusilor.

La 8 octombrie 1878, de la Bucuresti se da Inaltul Ordin de zi dat cu ocazia intrarii triumfale in Capitala prin care domnitorul Carol I multumeste ostasilor romani pentru eroismul aratat pe campul de lupta.

O telegrama datata 10 decembrie 1877 este trimisa de la Bucuresti de ministrulu de Interne catre toti prefectii din tara prin care se anunta caderea Plevnei. Este desenata, de asemenea, inmanarea drapelului din Samara detasamentelor de voluntari bulgari, de catre Marele duce Nicolae, comandantul Armatei ruse. acest document se afla, de altfel, in Arhiva Centrala de Stat a Bulgariei. Alte gravuri de epoca arata bataliile de la Smardan, Plevna, Grivita si Rahova, precum si marcantul moment al luarii drapelului de la Grivita. O gravura prezinta ziua de 22 iunie 1878, cand s-au reunit reprezentantii Marilor Puteri la Congresul de la Berlin.

Cateva harti dau amanunte despre pozitiile trupelor romane in iunie 1877, lucrarile de intarire de la Calafat, precum si inclestarea fortelor din razboiul ruso-turc si a Peninsulei Balcanice.

In fine, fotografii ale vremii le infatiseaza pe tr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro