FOTO Dispozitive inteligente de monitorizare a aerului create intr-un laborator de robotica si distribuite in tara

FOTO Dispozitive inteligente de monitorizare a aerului create intr-un laborator de robotica si distribuite in tara

Agentia Europeana de Mediu a estimat ca doar in Romania aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului in 2013, iar costurile externe legate de sanatate, rezultate din poluarea aerului, se ridica anual la peste 10 miliarde de euro. Sursele majore de poluare a aerului in Romania sunt: arderea combustibililor fosili in sectorul energetic, procesele de productie, transportul rutier, santierele de constructii, haldele si depozitele de deseuri si sistemele de incalzire individuale.

acum 41 luni (22 Apr 2017)

Reprezentantii Greenpeace au anuntat lansarea proiectului pilot "Praf de Romania". Organizatia de mediu a dezvoltat impreuna cu laboratorul de robotica Robotev din Bulgaria dispozitive de monitorizare independenta a calitatii aerului. " este o campanie pentru sanatate si mediu, care atrage atentia asupra calitatii aerului si asupra necesitatii dezvoltarii si implementarii unor planuri de actiune pentru imbunatatirea calitatii aerului din Romania", au transmis reprezentantii organizatiei de mediu.

Astfel, aparatele pot detecta praful fin din aer PM10, pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri, si transmit datele inregistrate catre site-ul greenpeace.ro. Cu toate acestea, din 142 de statii de monitorizare, doar 93 functioneaza. Conform legislatiei europene si romanesti, in zonele in care sunt inregistrate depasiri ale nivelului poluantilor atmosferici, primariile si consiliile judetene sunt responsabile de implementarea unor masuri concrete pentru imbunatatirea calitatii aerului. "Gasim necesara functionarea corecta a sistemului de monitorizare si informarea corecta a publicului, precum si transpunerea informatiilor cu privire la calitatea aerului in planuri de actiuni la nivelul autoritatilor locale si implementarea acestora. Agentia Europeana de Mediu a estimat ca doar in Romania aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului in 2013, iar costurile externe legate de sanatate, rezultate din poluarea aerului, se ridica anual la peste 10 miliarde de euro. Sursele majore de poluare a aerului in Romania sunt: arderea combustibililor fosili in sectorul energetic, procesele de productie, transportul rutier, santierele de constructii, haldele si depozitele de deseuri si sistemele de incalzire individuale. Un aer murdar cauzeaza disconfort, dificultati de respiratie, tuse si senzatie de arsura la ochii. Deteriorarea pe termen lung a calitatii aerului poate duce, de asemenea, la consecinte mai grave pentru sanatatea noastra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro