FOTO Din lanul cu porumb la campul cu lavanda: afacerea unei tinere din Vrancea

FOTO Din lanul cu porumb la campul cu lavanda: afacerea unei tinere din Vrancea

In comuna vranceana Maicanesti, cunoscuta pentru pamantul fertil si pentru agricultura de performanta care se face acolo, o tanara vrea sa razbata in afacerea pe care a gandit-o cu o cultura care incepe sa prinda si la noi in tara. Duminica, 18 iunie, proprietara lanului cu lavanda organizeaza pe campul sau de la Maicanesti o zi a portilor deschise, unde sunt invitati toti cei care vor sa se bucure de frumusetea plantatiei sale, dar si sa obtina informatii direct de la sursa despre ce inseamna o astfel de cultura.

acum 55 luni (14 Jun 2017)

In comuna vranceana Maicanesti, cunoscuta pentru pamantul fertil si pentru agricultura de performanta care se face acolo, o tanara vrea sa razbata in afacerea pe care a gandit-o cu o cultura care incepe sa prinda si la noi in tara.

Pe un hectar de teren pe care parintii ei au cultivat tot timpul porumb, Nicoleta Jinga a infiintat o cultura de lavanda.

Dar nu orice soi, ci Provence, extrem de popular in Franta, plante pe care le-a procurat cu greu si care au costat-o o mica avere.

Nicoleta, care este absolventa a unei scoli postliceale sanitare, a fost fascinata de aceasta cultura dupa ce a urmat un curs de calificare pentru meseria de fermier si a vazut pe viu, in Italia, intr-un schimb de experienta, cum se ingrijeste aceasta planta cu flori frumos parfumate.

Infiintarea campului de lavanda a costat-o cateva mii de euro iar cei care au ajutat-o la munca au fost tocmai parintii, care au incurajat-o in acest sens, stiut fiind faptul ca aceasta cultura nu este usor de intretinut.

Daca porumbul se praseste de doua ori, prasila la lavanda se face de cinci-sase ori, mai mult manual decat mecanizat, pentru ca principalul dusman este buruiana. Ma straduiesc sa gasesc o piata de desfacere, pentru ca aici este cea mai mare problema. Este o planta perisabia", ne spune Nicoleta Jinga (foto)

Marfa o vinde de regula la kilogram, iar pentru a-si acoperi cheltuielile are voie sa obtina in jur de 15 lei/kilogram. Anul trecut a obtinut o productie de 2.000 de kilograme, pe care a valorificat-o cu 10 lei/kg. Banii de anul trecut mi-au prins bine pentru ca am putut sa-mi intretin si plantatia de nuci, o alta experienta de a mea in agricultura", ne spune tanara.

Pe langa soiul de levantica mov, Nicoleta a cultivat pe suprafete mici alte sapte soiuri de lavanda de diferite culori, tot pentru a veni in sprijinul florariilor care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro