FOTO De Craciun, la Rucar, satenii o primesc in curtile lor pe Brezaia, cea cu solzi din basmale

FOTO De Craciun, la Rucar, satenii o primesc in curtile lor pe Brezaia, cea cu solzi din basmale

Brezaia, recunoscuta dupa ciocul de lemn, asemanator profilului caprei din alte zone ale tarii si dupa pelerina acoperita cu basmale de diferite culori si modele luate de feciori de la fetele din sat cu cateva zile inainte de Craciun, este sotia Mosului. Cea de la Rucar are aspecte reptiliene ori acvatice, date de basmale asezate astfel incat sa redea forma solzilor unui peste, in timp ce Mosul Brezaiei are o harca facuta dintr-o piele de tap de care atarna o bucata de scandura in chip de cap omenesc".

acum 117 luni (25 Dec 2014)

Obiceiul poate fi considerat un fel de teatru popular ale carui personaje principale sunt Brezaia si Mosul Brezaiei. Cel din urma se remarca dupa "harca" din spinare (o piele de oaie sau capra) si maciuca din mana, pe care o foloseste pentru a-i ameninta si bate pe copiii care il alearga sau pe oamenii mari, ca sa-i dea bani. Brezaia, recunoscuta dupa ciocul de lemn, asemanator profilului caprei din alte zone ale tarii si dupa pelerina acoperita cu basmale de diferite culori si modele luate de feciori de la fetele din sat cu cateva zile inainte de Craciun, este sotia Mosului. Alaturi de cei doi, despre care se spune ca ar simboliza personajele biblice Irod si Irodiada, cetele de colindatori pornesc pe ulitele rucarene in noaptea de Craciun. Ceata e insotita de lautarii tocmiti de flacai pentru a canta la horele satului din aceasta perioada", explica Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Arges. "A leroi, d'ale leroi, Doamne"

In noaptea de Craciun, satele din zona Rucar rasuna de chiotele brezaiasilor si ale localnicilor iesiti la porti sa vada Brezaia care joaca si plescaie. Cea de la Rucar are aspecte reptiliene ori acvatice, date de basmale asezate astfel incat sa redea forma solzilor unui peste, in timp ce Mosul Brezaiei are o harca facuta dintr-o piele de tap de care atarna o bucata de scandura in chip de cap omenesc".

Versurile care rasuna in noapte au insa legatura cu indeletnicirile localnicilor: "Scoala, scoala, domnule Ghicuta, C-au sosit chirighiii sa incarce la scanduri Si am auzit bine c-ati luat in taiere paduri de la stat Si am venit si noi sa ne dati arvuna, sa mergem la lucru Scoala, scoala, domnule Ghicuta Refren Ale cui sunt acestor care, A leroi, d'ale leroi, Doamne, A leroi, d'ale leroi, Doamne, Asa n-alte si frumoase?" "Exista credinta ca este un joc infiintat de dracul"

Site-ul CrestinOrtodox.ro descrie Brezaia ca un ritual popular romanesc, prezent in zilele preme... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro