FOTO Cum se chefuia acum doua secole in orasul celor 100 de carciumi din Baragan. Nuntile luxoase tineau cate sapte zile

FOTO Cum se chefuia acum doua secole in orasul celor 100 de carciumi din Baragan. Nuntile luxoase tineau cate sapte zile

Traiul boem si dorinta de a face avere au devenit cuvintele de ordine in Baragan. In cafenele, in fumul tutunului, se incheiau afaceri de mii si mii de lei, se discuta si se pretuia zestrea miresei, se "rupeau" preturile cerealelor ori, pur si simplu, se facea risipa de vorba. "Luxul era pretutindeni pentru ca fiecare cata sa-si intreaca vecinul: daca maiorul Bureli avea cai frumosi cu care se falea si la Bucuresti, Ciocardia nu se putea lasa mai prejos, doar era presedintele Tribunalului(...) daca negustorul Petrache Radulescu isi permitea luxul sa aiba cate o sluga, doctorul Travernier trebuia sa aiba doua", scrie dr.Pompei Samarian, primul istoric al Calarasiului in lucrarea sa" Istoria orasului Calarasi de la origine si pana in anul 1852". Atunci sa fi vazut intrecere de cai de lux, de trasuri frumoase, de surugii abili in pocnitul biciului, rasunau hnaurile de veselie si curgea vinul din belsug de ajungea faima pentru cinci ani la rand, pana venea alta alegere2, noteaza istoricul.

acum 110 luni (1 Feb 2015)

Traiul boem si dorinta de a face avere au devenit cuvintele de ordine in Baragan. Cea mai infloritoare negustorie a fost birtul, motiv pentru care orasul capatase denumirea de "orasul celor 100 de carciumi". In cafenele, in fumul tutunului, se incheiau afaceri de mii si mii de lei, se discuta si se pretuia zestrea miresei, se "rupeau" preturile cerealelor ori, pur si simplu, se facea risipa de vorba.

"Luxul era pretutindeni pentru ca fiecare cata sa-si intreaca vecinul: daca maiorul Bureli avea cai frumosi cu care se falea si la Bucuresti, Ciocardia nu se putea lasa mai prejos, doar era presedintele Tribunalului(...) daca negustorul Petrache Radulescu isi permitea luxul sa aiba cate o sluga, doctorul Travernier trebuia sa aiba doua", scrie dr.Pompei Samarian, primul istoric al Calarasiului in lucrarea sa" Istoria orasului Calarasi de la origine si pana in anul 1852".

Moda, preluata de la Bucuresti

Carmuitorii fiind oameni bogati, cand veneau din Bucuresti, odata cu prestigiul autoritatii lor, aduceau cu ei nota fastului si a luxului. Toti veneau cu calesti si cu cate doi, trei servitori, iar calarasenii, impresionati de traiul lor, nu incetau sa-i imite. "Cand veneau acesti carmuitori in oras, cu drosca cu sase ori opt cai, cu sugurii calari cari trosneau din bice, rasuna tot targul de le iesea toata lumea in cale. Atunci sa fi vazut intrecere de cai de lux, de trasuri frumoase, de surugii abili in pocnitul biciului, rasunau hnaurile de veselie si curgea vinul din belsug de ajungea faima pentru cinci ani la rand, pana venea alta alegere2, noteaza istoricul.

Cununii si botezuri

Care de care se intrecea sa boteze, sa cunune, sa aiba cat mai multi fini, ca finii maguleau vanitatea bogatilor sau celor care doreau sa treaca drept oameni filotimi. "State Barbierul, breslas de frunte al targului, se insoara la 30 ianuarie 1838 cu Frusina lui Stanciu Sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro