FOTO Cum s-a dus farmecul de altadata din Vama Veche: imagini cu tinutul salbatic al anilor '80

FOTO Cum s-a dus farmecul de altadata din Vama Veche: imagini cu tinutul salbatic al anilor '80

Uitandu-ne la Vama din prezent este greu sa ne imaginam ca zona unde este permisa orice manifestare a libertatii a fost candva un teritoriu salbatic, calcat doar de animale, unde arareori venea sa se bronzeze vreun turist. Contaminat cu microbul Vama Veche De tinutul salbatic de la Vama Veche isi aminteste si Mircea Toma, cela care a luptat mai multi ani pentru salvarea farmecului statiunii sudice a litoralului romanesc.

acum 97 luni (25 Feb 2015)

Uitandu-ne la Vama din prezent este greu sa ne imaginam ca zona unde este permisa orice manifestare a libertatii a fost candva un teritoriu salbatic, calcat doar de animale, unde arareori venea sa se bronzeze vreun turist.

Mioarele din Vama Veche

In anii '80, cea mai sudica statiune de pe litoralul romanesc te intampina cu o pasune generoasa pe care pasteau oile CAP-ului, iar magarii localnicilor se plimbau lenesi prin tinutul atunci verde.

In fotografiile postate de Michael Toma, din Nurnberg, pe Facebook descoperim doar un tinut salbatic, aflat in stapanirea animalelor. Padurea de ciulini era refugiu pentru gastele vecinilor, am platit si eu una ologita de Roky..."

Stefania Ciobanel, functionar la Primaria Limanu, care era, la acea vreme, inginer pe zonele 2 Mai si Vama Veche, isi aminteste cu emotie despre deloc vestita Vama Veche de atunci. "Aveam doua saivane de oi atunci, iar plaja nu era un punct de interes", isi aminteste femeia.

De regula, localnicii si turistii alegeau 2 Mai ca loc de relaxare. Pentru ei era ca un colt de rai, unde se simteau bine doar cu o baie buna in mare, lasandu-se apoi rasfatati de soare, in mijlocul naturii. Trendul de a face aici plaja il dadusera marii actori care incepusera sa-si construiasca in statiune case de vacanta.

Ea spune ca in satul Vama Veche erau vreo 20 de gospodarii pe Strada Mare, asa cum se numea atunci, si alte cateva rasfirate.

Majoritatea turistilor care veneau in Vama erau din Cluj, de la Universitatea Babes Bolyai, care avea in derulare un parteneriat cu primaria de organizare a concediilor prin sindicatul universitatii.

Contaminat cu microbul Vama Veche

De tinutul salbatic de la Vama Veche isi aminteste si Mircea Toma, cela care a luptat mai multi ani pentru salvarea farmecului statiunii sudice a litoralului romanesc. Din calculele facute de arhitecti, care au masurat plaja, ea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro