FOTO Cum s-a construit un oras "pe oase". Istoria cimitirelor din Bacau: lucrare inedita ramasa inca la sertar

FOTO Cum s-a construit un oras

Scriitorul bacauan Eugen Sendrea, care a scos pana acum 27 de carti dedicate istoriei Bacaului si a regiunii, pregateste de mai multi ani o istorie cimitirelor si a personalitatilor ingropate in municipiul Bacau. In prezent, in Bacau functioneaza mai multe cimitire, dar care au ajuns la capacitate maxima (Cimitirul Eroilor, Cimitirul Invierea Domnului, Cimitir Izvoare, Cimitirul Central (Fost Eternitatea), Cimitirul Lazaret, Cimitirul vechi evreiesc (secolul al 17-lea), Cimitirul Evreiesc de la Sarata, Cimitirul Serbanesti, s.a.) Pentru solutionarea acestei situatii, Primaria Bacau a autorizat construirea Cimitirului Sarata 2, proiectat pentru o capacitate de peste 10 500 de locuri de veci, care isi va deschide portile in aceasta vara.

acum 73 luni (18 Jun 2015)

Scriitorul bacauan Eugen Sendrea, care a scos pana acum 27 de carti dedicate istoriei Bacaului si a regiunii, pregateste de mai multi ani o istorie cimitirelor si a personalitatilor ingropate in municipiul Bacau. Cartea, care va fi si ilustrata, va avea aproximativ 300 de pagini. Alte proiecte ale autorului bacauan, care ar putea vedea odata lumina tiparului, ramase la stadiul de documentare, sunt o istorie a crasmelor si una a bordelurilor din perioada moderna si contemporana a Bacaului.

Vechile cimitire, odata cu dezvoltarea orasului, indeosebi, dupa anii 50, au fost acoperite de noi constructii, de strazi si blocuri. Este si cazul vechiului cimitir de langa Biserica Sfantul Neculai, care se intindea pana la Teatrul de Animatie. Prea putin din vechiul Bacau si din monumentele sale se mai pastreaza si astazi. Acum pana si monumentul piramida este intr-o avansata stare de dezintegrare", afirma Eugen Sendrea.

Pana la inceputul secolului al 19-lea, Bacaul era un important centru comercial si vamal si targ domnesc. Bacaul a fost si un important centru evreiesc, dupa prima jumatate a secolului al 19-lea, cand acestia au migrat din Galitia si Ucraina spre Moldova. Totodata, numarul populatiei romanesti a cunoscut o crestere importanta in perioada pre-industriala si industriala, dupa construirea Fabricii Letea dar si a altor unitati de productie si servicii. La recensamantul din 1930, Bacaul avea 31138 de locuitori, din care 9424 erau evrei.

De la aproximativ 200 de mii de oameni, in 1992, la recensamantul din 2002, orasul mai numara 175 500 de locuitori, iar in 2011, doar 144 307. Evolutia demografica si etnica este in legatura directa cu nasterea noilor cimitire, create, de regula, langa lacasele de cult. In Bacau au fost construite in secolul al 19-lea si inceputul secolului 20, urmatoarele lacase, care mai exista si astazi: "Sfantul Nicolae" (1840), "Sfintii Imparati Constantin si Elena" (1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro