FOTO Cum este sabotat de statul roman singurul producator autohton din irigatii

FOTO Cum este sabotat de statul roman singurul producator autohton din irigatii

Singurul producator de sisteme de irigatii din Romania se zbate sa supravietuiasca intr-o economie autohtona, care este departe de a fi un sol fertil pentru intreprinzatori. Societatea cu capital 100% romanesc, care produce si exporta utilaje si instalatii de irigat, este insa sufocata de regulile impuse de guvernare, printr-o fiscalitate exagerata si o lipsa de facilitati destinate tocmai categoriei care sustine economia. La noi in tara nici macar nu se incearca aducerea lor inapoi, prin crearea de conditii, de unitati mici de productie, care sa suplineasca fostele unitati industriale care au fost distruse", spune Magureanu (foto). Eu nefiind producator de pluguri, de exemplu, ci doar de sisteme de irigatii, nu am acces la licitatii.

acum 66 luni (26 Nov 2014)

Singurul producator de sisteme de irigatii din Romania se zbate sa supravietuiasca intr-o economie autohtona, care este departe de a fi un sol fertil pentru intreprinzatori. Guvernantii insa nu fac nimic sa ne sprijine, in schimb ne pedepsesc pentru ca vrem sa facem performanta in tara noastra", spune Mircea Magureanu, fondatorul Novus SRL Constanta, firma-unicat in Romania.

Infiintata la Constanta in anii `90, Novus SRL Constanta a aparut pe o piata secata a agriculturii, avand toate premisele sa rodeasca intr-o economie romaneasca in care este nevoie, mai mult decat orice, de productie. Societatea cu capital 100% romanesc, care produce si exporta utilaje si instalatii de irigat, este insa sufocata de regulile impuse de guvernare, printr-o fiscalitate exagerata si o lipsa de facilitati destinate tocmai categoriei care sustine economia.

In fabrica de utilaje situata langa CET Constanta lucreaza 50 angajati, toti specializati pe o productie ajunsa de nisa in Romania. Din mainile lor ies instalatii de irigat, motopompe, agregate, generatoare, piese, subansamble, tubulaturi, care merg la fermieri din tara si de peste hotare. Daca producatorii ar fi sustinuti de politica fiscala, in incinta Novus ar lucra 200 angajati. Eu nu fac specula, respect legile si dau de lucru unor oameni cu familii. Salariul minim in societatea noastra este de 1.200 lei, bani pe care ii primeste un ucenic, fara experienta, doar ca sa invete meserie. Anual angajam 5 tineri ca sa deprinda meserii care nu se mai invata acum in scolile profesionale: sudor, frezor, strungar, lacatus, confectii metalice.

In decurs de 5-6 luni, un tanar ajunge la nivelul de salarizare de 1.700-1.800 lei. Salariul mediu este de 2.300 lei, pe care il poate primi in maximum 1,5 ani, timp in care ajunge sa produca marfa de calitate.

"In diaspora a plecat forta vitala de munca"

Exodul fortei calificate de munca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro