FOTO Cum era scoala in comunism. Ce rol aveau Soimii Patriei, pionierii si UTC-istii

FOTO Cum era scoala in comunism. Ce rol aveau Soimii Patriei, pionierii si UTC-istii

Cuplul Elena si Nicolae Ceausescu se foloseau de copii pentru a arata "stalucirea" regimului In liceu, elevii incercau tot felul de metode pentru a purta cat mai putin matricola (o prindeau cu scotch si, cu prima ocazie, o dadeau jos de pe brat), isi modificau pe ascuns uniforma (fetele isi scurtau fustele) din dorinta de fronda si de a dobandi o oarecare identitate, alta decat cea de masa, impusa de partid. Se faceau ore si sambata, iar duminica elevii efectuau tot felul de sarcini "patriotice": maturau frunze in parc, greblau, plantau puieti, strangeau gunoaie, culegeau plante medicinale (care se predau in ora de dirigentie, impreuna cu anumite cantitati de borcane si de maculatura), cultivau flori, participau la concursuri artistice de creatie, recitare de poezii, la cor, la manifestatii cu ocazia zilelor festive (1 Mai, 23 August) etc.

acum 41 luni (11 Sep 2017)

Elevi in uniforme, sali de clasa cu poza tovarasului deasupra catedrei, manuale unice, abecedare cu texte patriotice, sesiuni de munca pe camp, indatoriri si obligatii pentru copii, inca de la intrarea in gradinita. Invatamantul era structurat in ciclu primar (clasele I-IV), gimanziu (clasele V-VIII), treapta I de liceu (IX-X) si treapta a doua de liceu (clasele (XI-XII). Anii de studiu in liceu se incheiau cu examenul de Bacalaureat. La finalul studiilor, tinerii primeau o repartitie pentru un loc de munca, de cele mai multe ori departe de casa.

Portretul elevului socialist arata ca un sociopat mioritic indragostit lulea de tara si partid, care, in loc sa invete carte, isi consuma timpul in adoptarea de "atitudini" si "comportamente" care sa glorifice poporul, natia si societatea. Pentru a-si dovedi atasamentul la cauza la care e impins sa adere, el este dispus sa "munceasca" de mic (in uzina sau la ateliere) si sa participe cu abnegatie la "actiuni patriotice". Luand model de la chinezi si coreeni, Nicolae Ceausescu a militarizat invatamantul. Copiii erau inregimentati in sistemul de invatamant si organizatiile comuniste inca de la varsta de 4 ani. "Soimii patriei", "Pionierii" si "UTC-istii" au fost create de comunistii care doreau o societate ideala, supusa regulilor si indatoririlor. Cei mici erau primiti in randurile organizatiei de colegii lor mai mari, din clasa a IV-a, iar intrarea se facea sub juramant: "Eu, ...(numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor". Puteau deveni membrii elevi din clasa a VIII-a, cu merite deosebite la invatatura, iar in clasa a IX-a si a X-a puteau fi primiti si cei mai slabi la invatatura. Pentru un licean din vremea lui Ceausescu, excluderea din UTC insemna excluderea de la viata sociala, marginalizarea si monitorizarea intensa de catre informatori. Excluderea din UTC se facea, de cele... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro