FOTO Cum au votat "muntenegrenii" din Banat. Reportaj dintr-o zona de vis, uitata de lume

FOTO Cum au votat

Mergand pe dealurile Recasului, nu departe de Timisoara, la 41 de kilometri, ajungi la Stanciova. Dar speram sa pastram traditia aici in sat, avem festivaluri, avem ruga, vin ansambluri din Serbia, Bosnia, de pe Clisura Dunarii", a declarat Miladinov Dusan, conducatorul Ansamblului de dansuri populare sarbesti "Sveti George", care numara cam 50 de dansatori. Sa fie o zona de deal si padure, unde nu s-a facut agricultura intensiva, pentru ca ne era teama de poluare cu nitrati. Plus ca facilitatile s-au schimbat fata de acum 15 ani, avem drum, apa, curent, in curand vom avea si Internet prin fibra, Cand am venit in sat nu aveam nici semnal de mobil", a mai povestit Teodora Borghoff. O casa, destul de modesta, la Stanciova poate fi cumparata cu 10.000-15.000 de euro, insa ele au si terenuri destul de mari, in jur de 2.000 de metri patrati.

acum 52 luni (11 Dec 2016)

Mergand pe dealurile Recasului, nu departe de Timisoara, la 41 de kilometri, ajungi la Stanciova. Stanciova este un sat cu 350 de locuitori, care apartine de Recas. Inca de la intrarea in sat ne intampina un panou bilingv, romano-sarb (Stencevo). Dar nu orice fel de sarbi... 96 la suta dintre cei de pe liste au iesit sa voteze. Intr-un sat ca acesta nu conteaza din ce partid este candidatul, este votat omul. Este asezat intr-o vale, inconjurat de dealuri, paduri, strabatut de paraul Gherteamos. Povestea legata de muntenegreni Legenda locala spune ca satul a fost infiintat de doi pacurari muntenegreni care au creat in jurul colibelor lor satele Stanciova si Godenova. Dupa eliberarea Banatului de sub Imperiul Otoman, intre 1718-1722, la Stanciova s-a asezat o populatie slava care provenea tot din Muntenegru. "Cei de aici se trag din zona Cetinje, din Muntenegru. Va dati seama ca in perioada Iugoslava nu a prea contat cine ce e, dar cei de aici se considera sarbi. Stanciova si Pertovaselo erau zone destul de izolate si s-a pastrat dialectul pe care-l vorbeau stramosii. Interesant este ca majoritatea sarbilor din Timis stau la ses, acesta este singurul loc mai de munte, sa-i zic asa, desi nu e chiar munte, aici aveam dealuri. Batranii care au peste 70-75 de ani nici nu stiu romaneste, vorbesc numai sarbeste. Intre timp, multi au plecat la oras, la Recas, la Timisoara. Dar speram sa pastram traditia aici in sat, avem festivaluri, avem ruga, vin ansambluri din Serbia, Bosnia, de pe Clisura Dunarii", a declarat Miladinov Dusan, conducatorul Ansamblului de dansuri populare sarbesti "Sveti George", care numara cam 50 de dansatori.

De aproape un secol, cei de aici traiesc cu gandul ca Muntenegru era parte a fedreatiei Iugoslave. Pe baza unui referendum privind independenta, tinut la 21 mai 2006, Muntenegru si-a declarat insa independenta la 3 iunie in acelasi an. Romanii se roaga in biserica sarbeasca Localnicii si-au ridicat la Stanciova o biserica de lem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro