FOTO Cum arata cartierul timisorean Fabric la inceputul anilor 1900
Numele cartierului Fabic vine de la fabricile care s-au construit aici inca de la aparitia sa. Printre monumentele istorice se afla Podul Decebal, Casa Mercur, Sinagoga din Fabric, Biserica Millennium, Fabrica de Bere, Biserica sarbeasca Sf.Gheorghe, Biserica ortodoxa Sf.Ilie, Uzina de Apa sau fostul restaurant si hotelul "Marocan".
Numele cartierului Fabic vine de la fabricile care s-au construit aici inca de la aparitia sa. Pana la cucerirea cetatii de trupele habsburgice, zona de astazi a cartierului Fabric, situat la est de cartierul Cetate, nu a fost locuita. Si-a inceput existenta in 1718, odata cu mutarea populatiei rasciene (sarbe) si romanesti din Palanca Mare. Aici a fost infiintata in 1718 prima Fabrica de Bere, care mai exista si azi. In 1876 a fost construita gara din Fabric (actuala Gara de Est).
In 1753 ajung si tiganii, numiti "noii banateni" care au ocupat zona Garii de Est. In epoca de inflorire s-au stabilit aici si greci, cehi si evrei.
La mijlocul secolului al XIX-lea, mai bine de jumatate din intreaga populatie civila a Timisoarei, ocuia in Fabric.
Printre monumentele istorice se afla Podul Decebal, Casa Mercur, Sinagoga din Fabric, Biserica Millennium, Fabrica de Bere, Biserica sarbeasca Sf.Gheorghe, Biserica ortodoxa Sf.Ilie, Uzina de Apa sau fostul restaurant si hotelul "Marocan".
Va prezentam cateva fotografii din albumul "Timisoara veche" editat in Germania de eMedia, editura condusa de Emil Banciu.
Cititi si:
FOTO Povestea faimosului cartier timisorean Iosefin. A primit numele dupa vizita imparatului de la Viena
Fotografii rare cu spectaculoasa fatada vieneza a Operei din Timisoara din perioada interbelica
FOTO Timisoara in epoca socialista. Imaginile inedite prelucrate dupa cartile postale din perioada 1960-1980
FOTO Cum arata Timisoara in perioada socialista. Atmosfera anilor '60 - '80 in orasul de pe Bega in fotografii rare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro