FOTO Cum a inceput genocidul evreilor in Romania: "Dau drumul multimei sa-i masacreze. Eu ma retrag in cetatea mea"

FOTO Cum a inceput genocidul evreilor in Romania:

Aceasta afirmatie a maresalului Antonescu este pusa in context de istoricul Adrian Cioflanca, cercetator in cadrul CNSAS: "El prin si alte exprimari de acelasi fel, de tipul , se referea de fapt la legionari si la civilii antisemiti care faceau pasul spre violente de strada, care erau gata sa atace evrei. Exista marturii din inchisoare ale unor legionari recrutati de Serviciul Special de Informatii, care spun ca membri ai mai multor grupari legionare cunoscute, precum Grupul Razletilor, Grupul Spargatorilor de Fronturi si alte fratii de cruce, au desfasurat actiuni de incitare, diversiune in timpul Pogromului de Iasi, din vara lui 1941.

acum 110 luni (27 Jan 2015)

Istoricii care lucreaza in cadrul CNSAS au dat publicitatii recent o sinteza in sase pagini realizata de procurori pentru procesul maresalului Ion Antonescu din 1946. Documentul cuprinde fragmente din stenogramele Consiliului de Ministri in perioada 1940-1944, relevante pentru gandirea politica a maresalului privitoare la evrei, precum si la conditiile inrobitoare pe care si le-a asumat Romania prin pactul cu Germania nazista.

Documentul este adus in actualitate de faptul ca astazi, 27 ianuarie, se implinesc 70 de la deschiderea portilor lagarului Auschwitz-Birkenau si are loc Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului.

Aceasta afirmatie a maresalului Antonescu este pusa in context de istoricul Adrian Cioflanca, cercetator in cadrul CNSAS: "El prin si alte exprimari de acelasi fel, de tipul , se referea de fapt la legionari si la civilii antisemiti care faceau pasul spre violente de strada, care erau gata sa atace evrei. Si Antonescu si guvernul legionar erau in mod evident antisemiti, dar legionarii cereau abordare mult mai radicala (expulzari in masa, jaf facut de maniera violenta, terorizarea populatiei evreiesti), ceea ce a si facut Politia Legionara si alte organizatii legionare. Un stat in care forte paramilitare fac ordine, ucid oameni aflati in inchisoare (masacrul de la Jilava din noiembrie 1940) arata pe plan international ca un stat neguvernat", a precizat Adrian Cioflanca.

Din acest motiv, maresalul le-a cerut rabdare legionarilor si a abordat o politica de eliminare oarecum discreta si sistematica a evreilor. Desi formal, chiar in declaratiile din sinteza Procuraturii, Antonescu (foto dreapta - in timpul procesului in care a fost condamnat la moarte FOTO Agerpres) ii pune dupa acea data pe legionari si pe comunisti pe aceeasi treapta si sustine ca-i va reprima fara mila, sunt dovezi care arata ca regimul a continuat colaborarea cu extrema dreapta. Exista marturii din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro