FOTO Crucea de pe Caraiman: cum a fost urcat giganticul schelet metalic pe creasta muntelui

FOTO Crucea de pe Caraiman: cum a fost urcat giganticul schelet metalic pe creasta muntelui

Monumentul se gaseste la altitudinea de 2.291 metri, foarte aproape de cota atinsa de Varful Caraiman (2.386 metri), are o inaltime totala de 39.3 metri (din care 8.35 metri reprezinta soclul) si o deschidere a bratului orizontal de circa 15 metri. In colectia romaneasca a "arhitecturii din fier", cele mai reprezentative unicate, inrudite prin aspiratia catre inalt, prin valoarea lor de simbol national comemorativ, prin calitatea de obiect de arta si, nu in ultimul rand, prin caracterul lor exclusiv romanesc sunt: Coloana fara sfarsit si Crucea de pe Caraiman", se arata in istoria monumentului, de pe site-ul dedicat, www.cruceacaraiman.ro. In fiecare zi, odata cu lasarea intunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminata cu 300 de becuri de cate 500 W fiecare si poate fi vazuta de la zeci de km departare, de pe Valea Prahovei. Autoritatile locale din Busteni au in vedere, acum, doua variante de finantare: prin Programul Operational Regional Axa 5 (in prezent fiind asteptat sa apara ghidul de finantare) sau printr-un program national care va marca implinirea a 100 de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial, lucrarile urmand a fi realizate cu fonduri de la bugetul de stat.

acum 52 luni (24 Feb 2015)

Construita intre anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor neamului cazuti in Primul Razboi Mondial, Crucea Eroilor Neamurilor sau Crucea de pe Caraiman este situata in zona centrala a masivului Bucegi, chiar pe marginea abruptului catre Valea Seaca, pe un amplasament care domina vizual valea superioara a raului Prahova.

De pe platforma de la baza monumentului sau de pe terasa lui superioara, se deschide o larga panorama a Vaii Prahovei, avand la picioare Busteniul.

Monumentul se gaseste la altitudinea de 2.291 metri, foarte aproape de cota atinsa de Varful Caraiman (2.386 metri), are o inaltime totala de 39.3 metri (din care 8.35 metri reprezinta soclul) si o deschidere a bratului orizontal de circa 15 metri.

Latimea stalpului vertical este de 2 metri, lungimea bratelor orizontale pana in axul stalpului fiind de 7 metri, iar latura unui ochi patrat de zabrea este de 2 metri.

Crucea este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra de calcar fasonata. Soclul a fost realizat ulterior inaugurarii, in 1930, pentru o mai buna incastrare a structurii metalice (initial crucea era introdusa direct in stanca), si adapostea un generator electric, care punea in functiune 120 de becuri de 500 W, distribuite pe corpul central si pe brate.

Constructia monumentului

Crucea, ridicata cu scopul de a fi vazuta de la o distanta cat mai mare, a fost realizata din initiativa Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria ai Romaniei, in perioada 1926-1928 "intru slava si memoria eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial, 1916-1918, pentru apararea patriei" asa cum sta scris pe placa comemorativa fixata pe partea nordica a soclului. Inaugurarea si sfintirea monumentului au avut loc pe data de 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.

Pentru constructia mon... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro