FOTO Copiii orfani ai Romaniei dupa Primul Razboi Mondial. Micutii erau adusi in vacanta la Techirghiol

Primul Razboi Mondial a lasat mii de copii romani orfani, care au fost luati in ingrijire de autoritati. In timpul Marii Foamete din 1946-1947, 54.000 de copii din regiunile sarace ale Romaniei au fost mutati in alte zone ale tarii, mai putin afectate de calamitate.

acum 75 luni (4 Mar 2018)

Primul Razboi Mondial a lasat mii de copii romani orfani, care au fost luati in ingrijire de autoritati. Statul monarhic se implicase in soarta orfanilor de razboi care fusesera internati in asezaminte de pe tot cuprinsul tarii.

Copiii erau categoria cea mai vulnerabila, astfel ca autoritatile si doamnele din inalta societate isi facusera un tel din a avea grija de ingrijirea orfanilor de razboi.

Printre ingerii pazitori ai micutilor se numarau membrii familiei regale, in frunte cu Regina Maria, precum si oficiali americani care impreuna cu doamnele voluntare inrolate in organizatii umanitare precum Crucea Rosie se interesau de bunastarea copiilor.

Atunci, copiii din zonele lovite de seceta au fost trimisi in alte regiuni ale tarii pentru a fi salvati de la moarte.

Moldova a fost provincia cea mai afectata de saracie, iar Dobrogea, dar si Oltenia sau Ardealul au sarit in ajutorul copiilor, care au fost preluati in familiile din judete mai putin saracite de foamete.

In timpul Marii Foamete din 1946-1947, 54.000 de copii din regiunile sarace ale Romaniei au fost mutati in alte zone ale tarii, mai putin afectate de calamitate.

Subnutriti, bolnavi, zdrentarosi, micutii au fost tinuti in sanul unor familii de voluntari, in institutii si in camine.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro