FOTO Conditia artistului in Timisoara. Galeria de arta care a intrat in faliment dupa ce primaria a marit chiria de 46 de ori: "Mi-au spus sa vand si votca"

FOTO Conditia artistului in Timisoara. Galeria de arta care a intrat in faliment dupa ce primaria a marit chiria de 46 de ori:

Dupa cinci ani de prezenta in peisajul artistic de la Bastion, intrarea in Cetatea Timisoarei, galeristul Calin Petcana este obligat sa paraseasca spatiul pe care l-a avut in chirie de la Primarie. Lovindu-se de obligativitatea de a plati o suma uriasa de bani, Calin Petcana a fost nevoit sa renunte la Galeria Calpe, cerand intrarea in faliment, astfel ca unul dintre spatiile de arta ale Timisoarei a devenit istorie.

acum 24 luni (4 Nov 2017)

Dupa cinci ani de prezenta in peisajul artistic de la Bastion, intrarea in Cetatea Timisoarei, galeristul Calin Petcana este obligat sa paraseasca spatiul pe care l-a avut in chirie de la Primarie. Ultima expozitie la Calpe Galerry a reprezentat de altfel un protest.

"In urma cu aproximativ cinci ani, Primaria a decis sa mareasca chiriile spatiilor, noua ni s-a marit chiria de 46 de ori mai mult. Noi am preluat un contract pe zece ani de zile, intrand intr-o asociere cu Horatiu Dejan, care a facut Jazzisimo, eu urmand sa fac galeria de arta. Unul din spatii, pe care l-am denumit Muzeul Temporar de Arta Contemporana, avea ca destinatie in documente Muzeul Berii si Muzeul Revolutiei. La noua luni dupa ce am deschis galeria, a venit viceprimar Traian Stoia, care a propus prin Hotarare de Consiliu, majorarea chiriilor, fara negociere, fara limita, de 46 de ori. De la 80 de bani pe metru patrat la 8 euro pe metru patrat. Imposibil de platit aceasta suma. Zona de peste drum este in proprietatea Consiliului Judetean Timis, care la randul lui a marit chiriile pe spatii. Dupa aceste majorari, Calin Petcana a incercat sa negocieze pretul cu Primaria, fara reusita, insa. Asta in timp ce primarul din Karlsruhe, care a viziat galeria, spune ca si-ar dori si ei sa aiba asa o galerie. Nici nu am de gand", a mai povestit Calin Petcana.

"Avand un contract in desfasurare, am cerut sa nu ni se mareasca chiria. Destul de la vedere. Noi am achitat chiria initiala, desi era marita prin HCL, erijandu-se de o clauza care spue ca se poate actualiza chiria. Sper ca nu a suferit Romania asa de mult din cauza inflatiei, ca sa ne mareasca noua chiria de 46 de ori. Dupa primul proces, Primaria ne-a chemat in instanta, cerand sa achitam la zi chiriile, cu tot cu penalizari. Atunci am vazut o suma de aproximativ 800.000 de euro, impreuna cu Jazzisimo. In acest timp, am decis sa intram in procedura de faliment. Se ajunge la actualizare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro