FOTO Colectionarul de masini de epoca: are Fordul lui Birlic si Dacia lui Ceausescu

FOTO Colectionarul de masini de epoca: are Fordul lui Birlic si Dacia lui Ceausescu

Nici el nu-si explica de ce, in copilarie, a inceput sa colectioneze masinute - nimeni din familie nu avea un astfel de hobby. Drumul de la Bucuresti la Constanta a fost pentru Dumitru Chirea o experienta extraordinara, unica, pe care si-o reaminteste de fiecare data cu multa placere. Grigore Vasiliu Birlic a vandut in 1964 Fordul Sedan cumparat in 1959, o masina in 6 cilindri, avand o capacitate cilindrica de 3250 cmc, cu suma de 55.000 de lei, catre o persoana din Braila. De exemplu, Fordul A Furgon, model 1929, a fost folosit in filmarile realizate la Bucuresti de cei de la Discovery. In primul rand, spune Dumitru Chirea, masina trebuie sa aiba 30 de ani vechime de la data fabricarii: "Ea trebuie sa fie originala si sa corespunda 100%, adica toate piesele ei sa fie originale si sa nu fie modificate. Cu 3.000-4.000 de euro iti poti lua un autoturism vechi, nu trebuie sa te gandesti ca-ti trebuie 15.000 de euro pentru o astfel de achizitie.

acum 29 luni (6 Jan 2018)

Nici el nu-si explica de ce, in copilarie, a inceput sa colectioneze masinute - nimeni din familie nu avea un astfel de hobby.

Prima masina din viata lui a fost un Opel Ascona, model 1984, primit din partea parintilor, la varsta de 18 ani. Nimic nu prevestea la acea vreme ca tanarul Dumitru va deveni un impatimit al masinilor vechi: "Avea cutie de viteze automata. Era o masina pe care o avusese fratele meu si a lasat-o in familie. Urmatoarea masina a fost un Hyundai Coupe nou, primit de la mama lui pentru ca a intrat la Facultatea de Electronica. De fapt, alegerea facultatii nu a fost deloc o treaba usoara, studentul si-ar fi dorit sa urmeze cursuri in domeniul auto, dar a cedat la insistenta parintilor care aveau o afacere cu electrocasnice.

Imediat dupa inceperea facultatii, Dumitru Chirea a intrat asociat in singura firma care se ocupa de vanzarea masinilor second-hand in Constanta. "La 19 ani, m-am asociat cu proprietarii unicului parc auto din Constanta de la vremea respectiva. Dupa numai un an mi-am schimbat masina cu un BMW seria 3 rulat, care era mai bun ca masina mea noua. S-a axat pe masini de lux si masini sport cu motoare de la 4.000 de cmc in sus.

CADILLAC COUPE DEVILLE 1959, PRIMA IUBIRE

Dumitru Chirea a cumparat prima masina retro in anul 2008. "Am luat o Volga din 1967 de la un preot din Targoviste. Parintele m-a pacalit ca masina-i functionala si merge, insa franele prindeau doar pe o parte, motorul abia mergea, avea o fisura si la blocul motor.

Povestea pasiunii sale pentru automobile retro incepe, propriu-zis, in 2009 cand un prieten din Bucuresti l-a rugat sa participe cu masina lui la o expozitie in Mamaia Exotic Car Show. In doua saptamani am cumparat eu Cadillacul de la el. Intr-adevar, in 1959, in SUA s-au realizat modele unice de autoturisme, astfel ca detinerea unei masini americane din '59 este o mare mandrie in randul colectionarilor.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro