FOTO Colectia Acsinte face furori in strainatate. Fotografii vechi de un secol din Baragan, reinviate in Australia
La varsta de 18 ani a absolvit Scoala de Pilotaj de la Cotroceni, Bucuresti, dar fara a obtine licenta de pilot (la data de 1 aprilie 1913 Romania avea doar 20 de piloti licentiati). 5.000 de negative fotografice pe placi de sticla In 1930 deschide un studio foto in centrul orasului Slobozia, numit "Foto Splendid Acsinte", pina in 1950 folosind placi de sticla (cu precadere Agfa) pentru ca ulterior sa treaca pe planfilm si film de 35mm si 120mm. Costica Acsinte a lasat in urma sa un numar de aproximativ 5.000 de negative fotografice pe placi de sticla, un numar mult mai mic de planfilme si un numar necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de catre Acsinte.
Fotografiile au fost colorate si prelucrate in Photoshop, scrie Boredpanda.com.
Fotograful australian a preluat varianta digitalizata a pozelor semnate de Costica Acsinte, care pot fi gasite pe site-ul colectiacosticaacsinte.eu. "Sper ca imaginile mele sa ajute oamenii sa reflecteze si sa vedem astfel ca ei au fost la fel ca si noi", a notat artista pe Facebook, facand referire la albumul reinventat dupa fotografiile vechi de un secol realizate in Baragan.
" Eu nu voi sti niciodata, probabil, povestile reale ale acestor oameni, dar in mintea mea au devenit personaje de poveste. Fotografiile retusate perfect infatiseaza copii de la tara, soldati si cupluri de tineri.
In circuitul cultural international
Desi mai bine de 4 decenii, Costica Acsinte a intrat intr-un con de umbra si nimeni nu si-a mai amintit de el, in 2014 a fost relansat. Redate circuitului cultural international, gratie internetului si muncii asidue a echipei care se ocupa de placile fotografice donate Muzeului Judetean Ialomita, fotografiile celebre acum celebre. Multe au fost preluate de Times si Daily Mail. Dincolo de unicitatea celor peste 5.000 de placute foto, fotograful Costica Acsinte a lasat posteritatii si albumul sau foto cu imagini surprinse in decursul anilor 1916-1919, perioada in care a activat ca sergent fotograf in cadrul Grupului 3 Aviatie. La varsta de 18 ani a absolvit Scoala de Pilotaj de la Cotroceni, Bucuresti, dar fara a obtine licenta de pilot (la data de 1 aprilie 1913 Romania avea doar 20 de piloti licentiati).
Costica Acsinte, fotograful care a lasat posteritatii o comoara
Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, se inroleaza voluntar ca fotograf de razboi, developand atat fotografiile sale cat si pe cele ale pilotilor si observatorilor aerieni romani, francezi sau in unele cazuri, rusi din grupurile 1 si 3 Aviatie. Experientele traite in aceasta p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro