FOTO Charlottenburg, fabulosul sat rotund din judetul Timis, scos din anonimat cu pusca

FOTO Charlottenburg, fabulosul sat rotund din judetul Timis, scos din anonimat cu pusca

Initiativa apartine Directiei Silvice Timis, care detine un superb domeniu de vanatoare, vechi de 110 de ani, in Padurea Sarlota, cel mai vechi domeniu de vanatoare de pe teritoriul Romaniei. El a dispus imprejmuirea si amenajarea padurii sub forma unui parc de vanatoare pentru a organiza partie de vanatoare pentru el si invitatii lui, dar si pentru a proteja culturile agricole de pe mosiile sale din jurul padurii, fata de animalele salbatice", a spus Andrei Kiss, specialist al Muzeului Banatului din Timisoara. Parc cu diametrul de 18 kilometri In momentul punerii in functiune, parcul de la Sarlota era imprejmuit de un gard de sarma cu lungimea de 18 kilometri, iar in interior erau doua fantani cu apa si numeroase hranitori si sararii.

acum 118 luni (3 Dec 2014)

Oamenii raman fascinati de frumusetea satului rotund, scos din anonimatul in care s-a aflat decenii intregi. Charlottenburg (sau Sarlota) se afla la o distanta de 44 de kilometri de Timisoara, dar pentru ca nu este pe drumul principal (se iese de pe soseaua Timisoara-Lipova din comuna Masloc), a ramas oarecum izolat. Cel mai mare domeniu de vanatoare din Romania Charlottenburgul intemeiet de colonistii germani in 1771 este pus acum pe harta turismului din Romania de catre vanatori. Initiativa apartine Directiei Silvice Timis, care detine un superb domeniu de vanatoare, vechi de 110 de ani, in Padurea Sarlota, cel mai vechi domeniu de vanatoare de pe teritoriul Romaniei. Cu cei 1.200 de hectare de padure, care insumeaza o distanta de 18 kilometri, domeniul vanatoresc de la Charlottenburg este cel mai mare din Romania. Cu mult peste cel de la Balc (judetul Bihor), devenit cunoscut tot datorita vanatorilor si a traditionalelor partide organizate de omul de afaceri Ion Tiriac. Activitatea vanatoreasca de la Charlottenburg a functionat continu din anul 1904. Este cea mai mare populatie de cerbi lopatari de pe un domeniu de vanatoare din tara. "Ne putem mandru cu foarte multi vanatori din Europa, de exemplu din Franta, Germania sau Austria, care aleg sa vina la Sarlota. Preturile pe care le platesc sunt in fucntie de vanat si trofeu. La cerbul lopatar se pleaca de la 500 de euro si se pot ajunge la 4.000 de euro. La mistret este 1.700 de euro, carioara 2.000 de euro, iar muflon intre 700 si 2.000 de euro", a mai spus Traian Lombrea. Investitii din ultimii zece ani facute de Ocolului Silvic Timis in parcul de la Sarlota se ridica undeva la 800.000 de euro.

Muzeu din conacul contelui austriac Directia Silvica Timis, administratorul domeniului de vanatoare, a reabilitat si un conac de secol XIX, care a apartinut candva contelui Siegfried von Wimphen, cel care a gospodarit pamanturile zonei din anul 1891. Acest conte era si un vanator pasionat astfel ca a con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro