FOTO Centrul Timisoarei in perioada interbelica. Cum arata fara Catedrala Ortodoxa si cu fatada austriaca a Operei

FOTO Centrul Timisoarei in perioada interbelica. Cum arata fara Catedrala Ortodoxa si cu fatada austriaca a Operei

Albumul "Timisoara interbelica" contine fotografii alb-negru prelucrate dupa carti postale din perioada interbelica, din colectia istoricului Thomas remus Mochnacs. Cititi si: FOTO 20 de lucruri inedite despre Catedrala Mitropolitana din Timisoara Fotografii rare cu spectaculoasa fatada vieneza a Operei din Timisoara din perioada interbelica FOTO Timisoara in epoca socialista.

acum 75 luni (3 Mar 2018)

Albumul "Timisoara interbelica" contine fotografii alb-negru prelucrate dupa carti postale din perioada interbelica, din colectia istoricului Thomas remus Mochnacs. Conform planurilor din administratia maghiara de dinainte de 1919, pe locul catedralei ar fi trebuit sa se construiasca noul Palat al Culturii.

Lucrarile la catedrala au inceput in 1936, castigatorul licitatiei de proiectare fiind arhitectul bucurestean Ioan Traianescu. Piatra de temelie a fost sfintita, la deschiderea santierului, de catre episcopul Andrei Magieru al Aradului. Au fost necesari cinci ani de munca intensa pana la ridicarea tuturor lucrarilor de arhitectura, suprafata construita cuprinzand 1.542 metri, iar capacitatea fiind estimata la aproximativ 5.000 de credinciosi. Catedrala are 11 turle, iar cea mai inalta dintre ele atinge 83,7 metri, constructia fiind la un moment dat a treia ca inaltime din Romania, dupa Casa Scanteii si Palatul Parlamentului.

Tarnosirea catedralei a avut loc la 6 octombrie 1946, in prezenta Regelui Mihai, care este si unul dintre ctitorii acestei biserici. Al dolea aspect din perioada interbelica este cel denumit "Arc de triumf".

In 1933, aparent fara un motiv intemeiat, architectul bucurestean Diuliu Marcu, un admirator al lui Marcelo Piacentini - arhitectul preferat al dictatorului fascist Benito Mussolini, realizeaza un proiect simplu, care nu va mai avea nimic de-a face cu arhitectura pietei centrale a Timisoarei.

Cititi si:

FOTO 20 de lucruri inedite despre Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Fotografii rare cu spectaculoasa fatada vieneza a Operei din Timisoara din perioada interbelica

FOTO Timisoara in epoca socialista. Imaginile inedite prelucrate dupa cartile postale din perioada 1960-1980

FOTO Cum arata Timisoara in perioada socialista. Atmosfera anilor '60 - '80 in orasul de pe Bega in foto... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro