FOTO Cele mai spectaculoase poduri din Romania. Cum au conceput romanii adevarate capodopere ale tehnicii

FOTO Cele mai spectaculoase poduri din Romania. Cum au conceput romanii adevarate capodopere ale tehnicii

Podurile lui Saligny de la Fetesti si Cernavoda Podurile Anghel Saligny de la Fetesti si Cernavoda sunt cele mai cunoscute din Romania. Initial, guvernul stabilise ca proiectul podurilor de peste Dunare si braul Borcea sa-i revina companiei lui Gustave Eiffel, dar nu s-a ajuns la un acord cu acesta, astfel ca lucrarea a fost incredintata Directiei Generale a Cailor Ferate Romane, sub conducerea inginerului Anghel Saligny, renumit constructor de poduri metalice, profesor la Catedra de poduri a Scolii Nationale de Poduri si Sosele, desi avea varsta de numai 34 de ani. Proiectul intocmit de inginerul roman prevedea traversarea Dunarii la Cernavoda, pe un pod cu o deschidere centrala de 190 de metri si alte patru deschideri de 140 de metri, alaturi de un viaduct cu 15 deschideri de cate 60 metri. Are o lungime totala de 1600 metri, din care 470 metri deasupra albiei Dunarii, cu doua deschideri de cate 140 metri si o deschidere maxima de 190 metri, permitand navigatia in ambele sensuri a unor nave fluviale de dimensiuni maxime.

acum 104 luni (23 Mar 2015)

Podurile lui Saligny de la Fetesti si Cernavoda Podurile Anghel Saligny de la Fetesti si Cernavoda sunt cele mai cunoscute din Romania.

Initial, guvernul stabilise ca proiectul podurilor de peste Dunare si braul Borcea sa-i revina companiei lui Gustave Eiffel, dar nu s-a ajuns la un acord cu acesta, astfel ca lucrarea a fost incredintata Directiei Generale a Cailor Ferate Romane, sub conducerea inginerului Anghel Saligny, renumit constructor de poduri metalice, profesor la Catedra de poduri a Scolii Nationale de Poduri si Sosele, desi avea varsta de numai 34 de ani. Doi ani de zile s-a documentat si a proiectat podurile specialistul roman, alaturi de echipa sa. Saligny a plecat pentru documentare in Scotia, pentru a vedea lucrarile de constructie a celui mai mare pod din lume la acea data, "Firth of Forth" (2 521 m). Proiectul intocmit de inginerul roman prevedea traversarea Dunarii la Cernavoda, pe un pod cu o deschidere centrala de 190 de metri si alte patru deschideri de 140 de metri, alaturi de un viaduct cu 15 deschideri de cate 60 metri. Peste bratul Borcea s-a proiectat si realizat un pod cu trei deschideri de cate 140 de metri si 11 deschideri de cate 50 de metri. latime s-a proiectat si construit un viaduct cu 34 de deschideri de cate 42 de metri. Cei 4087,95 metri de poduri au format la vremea respectiva cel mai lung complex de poduri construit in Europa.

Pentru lucrarile de la Borcea, bolta si viaducte, s-au executat 19000 m? La constructia podurilor s-a folosit, in premiera mondiala, otelul turnat in locul celui pudlat, fapt ce a contribuit la durabilitatea acestei lucrari si folosirea sistemului de grinda cu zabrele in consola. Lucrarile la podul de peste Dunarea, de la Cernavoda, au inceput in luna octombrie 1890. Podul a fost construit la o inaltime 30 de metri deasupra apelor mari ale Dunarii, pentru a permite trecerea vaselor fluviale cu cele mai inalte catarge. Durata de executie s-a intins pe cinci ani, iar costurile s-au ridicat la 3... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro