FOTO Ce nu stiai despre Biserica Neagra: descoperirea care ar putea schimba istoria Brasovului

FOTO Ce nu stiai despre Biserica Neagra: descoperirea care ar putea schimba istoria Brasovului

Insa numai persoanele avizate sau pasionate de istorie si arhitectura stiu ca celebrul edificiu are cateva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din Romania, are o orga unica in Europa de sud-est, un clopot de peste sase tone si este cel mai inalt edificiu construit in stil gotic din sud-estul Europei. Pe aceeasi tema: Cetatile Brasovului, pline de mister Castelul lui Dracula, obiectivul turistic nr1 al Romaniei Viscri satul vedeta al Brasovului FOTO Trenulet pentru turistii care viziteaza rezervatia de ursi de la Zarnesti.

acum 95 luni (13 Mar 2015)

Biserica Neagra de astazi se inalta pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Constructia ei a inceput in anul 1383, cand Brasovul se afla intr-o perioada de puternica dezvoltare culturala si economica.

De-a lungul timpului biserica a fost afectata de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu din 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape in totalitate. Lucrarile de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc, au durat mai bine de 30 de ani, fiind incheiate in 1722, cand a avut loc o noua inaugurare. Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul Danzig (actualul Gdansk, Polonia), pentru ca mesterii locali nu stiau cum sa inchida bolti de dimensiuni atat de mari. De atunci, ruina innegrita de fum s-a numit Biserica Neagra, iar culoarea exterioara cenusie a fost pastrata.

Statuia copilului aplecat si legendele ei

Statuia unui copil care pare ca sta aplecat este cel putin atipica pentru o biserica. Nimeni nu a putut inca stabili care este de fapt adevarul din spatele acestei statui. Asa ca si-a impins ucenicul de pe biserica, iar acesta a murit. O alta legenda spune ca fapt ca la originea statuii ar fi un accident si ca fiul unuia dintre mesteri a cazut in timpul constructiei biserici chiar sub ochii tatalui sau. Rapus de durere barbatul a construit o statuie care il infatiseaza pe fiul sau asa cum l-a vazut ultima oara.

Iancu de Hunedoara a dat bani pentru constructia bisericii

Se spune burghezii sasi au strans bani pentru constructia acestei biserici care a durat mai bine de 100 de ani. Au fost adusi muncitori de peste hotare pentru ca romanii nu stiau cum sa o construiaca. Printre ctitorii lacasului se numara si Iancu de Hunedoara care, in anul 1444, a stabilit ca zece marci de argint (2,4 kg) din impozitul regal sa fie acordate constructiei bisericii.

Lips... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro