FOTO Castelele si conacele din Salaj: cum au ajuns din bijuterii arhitectonice pe lista rusinii cladirilor date uitarii

FOTO Castelele si conacele din Salaj: cum au ajuns din bijuterii arhitectonice pe lista rusinii cladirilor date uitarii

Intre timp, conacul a ajuns o ruina Castelul Haller din localitatea Garbou Castelul Haller din localitatea Garbou nici nu mai exista, practic, in prezent decat in amintirea localnicilor - cei care, de altfel, au si furat, caramida cu caramida, monument istoric cu o vechime de doua secole si jumatate. Castelul Banffy de la Nusfalau CastelulBanffy de la Nusfalau a fost construit de familia nobiliara cu acelasi nume in 1925, dupa ce fosta resedinta, un castel etajat ridicat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost mistuit de un incendiu.

acum 68 luni (1 Mar 2015)

Castele si conace avand denumiri cu rezonanta maghiara, dupa numele baronilor si grofilor pentru care au fost construite. Toate au in comun, pe langa numele maghiar, degradarea fizica la care au fost supuse de vreme si de indiferenta si neputinta oamenilor.

Indiferent ca au ajuns in proprietatea urmasilor nobilimii maghiare din Ardeal, fie ca sunt acum ale statului, lipsa lucrarilor de intretinere si reparatii este un alt element comun ce le uneste. De vina sunt sumele mari necesare interventiilor la astfel de obiective, monumente istorice, dar si lipsa de interes sau chiar dorinta de a le vedea cat mai grabnic daramate.

Este cazul, spre exemplu, al Castelului Bay, de la Treznea, pentru care si-au aratat interesul investitori privati. Considerat a fi un simbol al masacrului de la Treznea din septembrie 1940, cand 86 de localnici au pierit fara vina ucisi de armata horthysta cu complicitatea proprietarului castelului, groful Bay Ferencz, s-a preferat neglijarea frumosului imobil, considerat unic in Romania, in speranta indreptatita ca, in timp, se va darama. Chiar si dupa ce autoritatile judetene au convins Primaria Treznea, care administreaza castelul, ca este mult mai bine sa il reabiliteze, administratia locala a ignorat oportunitatile de finantare din fondurile europene a lucrarilor (cum sunt fondurile norvegiene), asa ca, pe zi ce trece, timpul mai lasa o rana in zidurile obosite ale cladirii. Unicitatea cladirii - nu doar in Romania, ci in intreg spatiul Imperiului Austro-Ungar - este reprezentata de faptul ca stilul eclectismului neo-baroc, gotic, este amestecat cu acela mai nou, taranesc.

Castelul Bethlen din Dragu

Un destin similar a avut si Castelul Bethlen din Dragu, ajuns astazi adapost pentru animalele din sat. Castelul in forma de U, ridicat pe doua etaje, a fost construit in secolele XVIII- XIX.

Castelul Csaky din Almasu

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro