FOTO Carturesti Carusel. Cum arata documentele istorice care atesta aparitia imobilului Chrissoveloni

FOTO Carturesti Carusel. Cum arata documentele istorice care atesta aparitia imobilului Chrissoveloni

In completarea articolului Laurei Rotaru de la Puncte de fuga, care reconstituie istoria comerciala a firmelor care au inchiriat cladirea si istoria parcelei, vine cercetarea in arhivele Primaiei Municipiului Bucuresti, care a scos la lumina dosarul initial de autorizatie din 1904 si ne furnizeaza numele proiectantului acestui edificiu fascinant (A.N.D.M.B., fond P.M.B. In 27 aprilie i-a fost eliberata si autorizatia de contructie pentru "una cladire lucrata in zidarie masiva de caramida cu mortar de var cu calcan la vecin si acoperita cu metal, conformandu-se strict regulamentului si planurilor presentate si aprobate de noi.

acum 116 luni (23 Feb 2015)

>

Imobilul Chrissoveloni din str. 55, Caruselul Luminii

Inaugurarea din 11-12 februarie a noii librarii Carturesti din Centrul Vechi a adus in atentia publicului una dintre cele mai frumoase constructii de pe strada Lipscani, model exemplar de restaurare si reconversie functionala. In completarea articolului Laurei Rotaru de la Puncte de fuga, care reconstituie istoria comerciala a firmelor care au inchiriat cladirea si istoria parcelei, vine cercetarea in arhivele Primaiei Municipiului Bucuresti, care a scos la lumina dosarul initial de autorizatie din 1904 si ne furnizeaza numele proiectantului acestui edificiu fascinant (A.N.D.M.B., fond P.M.B. 1943), stranepotul proprietarului initial al lotului si cladirii, familia sa intra in posesia locului din strada Lipscani nr. Functionarii primariei decretau desfiintarea tuturor constructiilor existente si stabileau o curte de 1/6 din loc si inaltimea maxima de 10 m. pentru noua cladire de doua caturi. Deschiderea la strada era de 9,40 m.

In 12 ianuarie regasim din nou o solicitare de aliniere, de data aceasta semnata de Hassan in numele societatii Chrissoveloni. In 9 aprilie 1904 Nicolas Chrissoveloni depunea urmatoarele planuri in vederea obtinerii autorizatiei de constructie: planul orizontal, sectiunile verticale si transversale, fatada principala din strada Lipscani si fatada din strada Blanari. In 27 aprilie i-a fost eliberata si autorizatia de contructie pentru "una cladire lucrata in zidarie masiva de caramida cu mortar de var cu calcan la vecin si acoperita cu metal, conformandu-se strict regulamentului si planurilor presentate si aprobate de noi. Hasnaua latrinei va fi bine cimentata si se va aseza la cel putin un metru departare de la vecini. Nu are voie a deposita materiale in strada si pe trotuar si nici a impiedica circulatia cu schela. Va pava curtea, va introduce apa si canal cerind pentru fie care autorizatie de posesie, proprietatea fiind deja aliniata.

Suprafata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro