FOTO Cartarescu, "orbitor" la Salonul International de Carte de la Torino. Italienii au stat la coada sa-l asculte pe scriitor

FOTO Cartarescu,

"Eu nu sunt scriitor, eu sunt poet" "Eu mi-am dorit intotdeauna proiecte lungi", a completat Cartarescu, "Una e sa scrii poeme si alta e sa scrii o carte pe care ai gandit-o ca fiind o carte lunga, o carte ampla, de cel putin 1.000 de pagini.Eu nu sunt scriitor, eu sunt poet si mai ales scriitor de jurnal. De asemenea, autorul a primit Premiul International pentru Literatura de la Vilenica (2011), Premiul International pentru Literatura "Haus der Kulturen der Welt", Berlin (2012), Premiul international pentru literatura, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elvetia (2013), Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cartii pentru intelegere europeana al orasului Leipzig, 2015;

acum 52 luni (22 May 2017)

Salonul International de Carte de la Torino (18-22 mai) este o dovada in acest sens. Scriitorul roman a fost invitat direct de organizatorii italieni ai acestui salon, unul dintre cele mai importante saloane de carte europene, si s-a aflat, sambata, in centrul atentiei la Torino.

Cateva sute de oameni, cititorii italieni au stat la coada, sambata, sa-l asculte pe Mircea Cartarescu, intr-o dezbatere moderata de Andrea Bajani.

Elaborarea acestei carti a durat 14 ani, pana in 2007, a sus scriitorul roman, care a subliniat ca nu-si asuma niciun merit pentru realizarea acestei carti:

"Romanul Orbitor a fost o sansa si un dar care mi s-a facut. Eu am incercat, de-a lungul timpului, sa mi-l diminuez cat am putut de mult si sa las mai mult spatiu vietii pur si simplu, pe care ego-ul o otraveste, de fapt."

"Eu nu sunt scriitor, eu sunt poet"

"Eu mi-am dorit intotdeauna proiecte lungi", a completat Cartarescu, "Una e sa scrii poeme si alta e sa scrii o carte pe care ai gandit-o ca fiind o carte lunga, o carte ampla, de cel putin 1.000 de pagini.Eu nu sunt scriitor, eu sunt poet si mai ales scriitor de jurnal.

In acea perioada, aveam nevoie sa-mi tin ocupata o buna parte din viata, o halca de viata care sa fie satisfacatoare pentru mine, prin scriere, prin creatia propriu-zisa. Ar fi putut fi, intr-adevar, "cartea vietii mele", nu insa in sensul de "cea mai buna" sau "cea care va ramane", ci de scriere care le unifica-ntr-un fel pe toate celelalte. Acum sunt coplesit insi de cea mai recenta carte a mea, Solenoid, care va fi tradusa in limba italiana in anul urmator", a conchis Cartarescu, care a fost indelung aplaudat de publicul italian.

"Aceasta opera fantastica si luminoasa ce risca atat de mult ca sa puna marile intrebari merita toate elogiile pe care le-a primit si cu siguranta va fi impodobita cu mai multe premii binemeritate in lunile care urmeaza. (World Without Borders)

Mircea Ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro