FOTO Campioni la escalada. Tibi si prietenii lui se catara peste tot

Intr-o sala cu toti peretii inalti pana la 10 metri, acoperiti de niste pietre colorate de toate dimensiunile, sase copii imbracati in tricouri identice, albastre, fac exercitii de gimnastica. Bogdan Dudau, fostul presedinte al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si antrenorul lotului national pentru copii, spune ca, la escalada, cel mai des vin pasionatii de trasee montane, dar mai sunt si cei care, din dorinta de a face miscare, vor sa incerce si un sport "mai altfel". E foarte important si sa fii foarte concentrat si sa stii ca niciodata, dar niciodata!, nu trebuie sa te dai jos pentru ca ", e tot ce trebuie sa stim de la Cristi, 13 ani. De pilda, concluzia unui studiu "Wilderness & Environmental Medicine", realizat in 2013 in Germania, dupa cinci ani de monitorizare a accidentelor care se produc in sala de escalada, a fost ca acest sport este mai sigur decat badmintonul si mult mai sigur decat sporturile de contact.

acum 95 luni (2 Apr 2016)

Intr-o sala cu toti peretii inalti pana la 10 metri, acoperiti de niste pietre colorate de toate dimensiunile, sase copii imbracati in tricouri identice, albastre, fac exercitii de gimnastica. Incep cu fandari, genuflexiuni, isi scutura mainile si picioarele si, din cand in cand, isi ridica privirile pana la cel mai inalt punct al incaperii.

E miercuri seara, asta inseamna pentru ei o noua zi de antrenament la clubul de escalada si bouldering "Carpatic" din Bucuresti. Sunt micuti, plini de energie si se pierd printre picioarele oamenilor mari care vin, de asemenea, la catarat. Pune piciorul pe priza verde!", striga deodata unul dintre pusti la o femeie de peste 30 de ani, prinsa in franghii si cocotata la 3 metri inaltime. Cine sunt copiii acestia si cum de le dau ei lectii celor mari?

Un sport "mai altfel"

Tibi, Andrei, Darius, Cristi, Ariana si Rares fac parte din Lotul National de Escalada pentru copii. Vin de patru ori pe saptamana la antrenament pentru ca, in primul rand, le place, dar si pentru ca se pregatesc de cea de-a cincea editie a Trofeului International Carpatic - Dificultate si Bouldering. Pe 2 si pe 3 aprilie, se vor intrece cu altii copii din Romania, Bulgaria, Ucriaina si din Serbia. Doar Rares nu va mai putea participa anul acesta pentru ca, de curand, a implinit 14 ani si nu exista o competitie pentru categoria lui de varsta. L-ar fi facut fericit o medalie intre toate simularile si meditatiile pentru examenul de capacitate, dar se multumeste si cand reuseste sa-si depaseasca colegii.

Sunt patru sali de escalada si bouldering in Bucuresti, iar peretii lor - tot mai plini de oameni. Bogdan Dudau, fostul presedinte al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si antrenorul lotului national pentru copii, spune ca, la escalada, cel mai des vin pasionatii de trasee montane, dar mai sunt si cei care, din dorinta de a face miscare, vor sa incerce si un sport "mai altfel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro