FOTO Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii cred ca au fost construite de ingeri

FOTO Bisericile rupestre din Etiopia, despre care locuitorii cred ca au fost construite de ingeri

Peisajul montan din Lalibela este impresurat cu 11 structuri monolitice, care merg 40-50 de metri in pamant, pe care sunt incrustate ferestre in forma de cruce pentru a lasa lumina soarelui sa patrunda in interior. Sursa: Wikimedia Patrimoniu UNESCO din 1978 Nu toate bisericile din complex au rezistat atat de bine scurgerii timpului - de pilda, Biete Medhane Alem, considerata cea mai mare biserica monolitica din lume, este ferita de elementele naturii de o placa de tabla, conditionata de UNESCO, pentru a incetini eroziunea;

acum 80 luni (19 Aug 2017)

Peisajul montan din Lalibela este impresurat cu 11 structuri monolitice, care merg 40-50 de metri in pamant, pe care sunt incrustate ferestre in forma de cruce pentru a lasa lumina soarelui sa patrunda in interior.

Ingerii la lucru manual

Exista cateva teorii cu privire la aparitia acestor lacasuri de cult unice - unii cred ca au fost sculptate de Cavalerii Templieri, crestini cruciati care in secolul al XIII-lea, atunci cand au fost ridicate bisiericile din Etiopia, se aflau la apogeul puterii lor. Iar cea mai populara ipoteza - fiind si cea propagata de micul muzeu din apropiere de intrarea in biserici - este ca bisericile rupestre au fost cioplite la comanda regelui Lalibela, imparatul Etiopiei de la sfarsitul secolului al XII-lea si la inceputul secolului al XIII-lea, despre care se spune ca ar fi vizitat Ierusalimul chiar in anul 1187, inainte ca Cetatea Sfanta sa cada prada musulmanilor condusi de sultanul Saladin. Insa nici aceasta teorie nu este sustinuta prea temeinic de muzeul din Lalibela - singura dovada concreta fiind o tesla subtirica despre care se crede ca ar fi fost folosita de muncitorii regelui pentru a ciopli bisericile in pamant.

In schimb, miile de credinciosi care participa zilnic la slujbele care se tin in cele 11 biserici accepta o explicatie mai mult divina decat pamanteana: anume ca regele Lalibela a fost ajutat de o multime de ingeri si au ridicat cele 11 structuri monolitice intr-o singura noapte.

Umbrele

Din departare, singurele semne ale existentei acestor biserici rupestre sunt sirurile de oameni care intra si ies printre crapaturi. Vizitele trebuie sa fie programate pentru momentele in care credinciosii se retrag de la slujbe, cu grija de a gasi calauze pentru a indruma calatorul prin canalele abrupte care duc in jos, spre intrarile in biserici. Insa cea mai impresionanta biserica din acest complex este Biete Giyor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro