FOTO Bijuteria industriala comunista demolata hala cu hala. Fierul este topit si transformat in otel. "Pentru patroni e bine. Nu mai dau bani pe materie prima"

FOTO Bijuteria industriala comunista demolata hala cu hala. Fierul este topit si transformat in otel.

Combinatul de la Targoviste este acum in insolventa, pentru datorii catre diversi furnizori, si mai are doar 1.300 de salariati, fata de 15.000 cati avea in epoca ceausista. Lider al creantelor, o firma specializata in fier vechi Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste (COS), fostul Mechel, a fuzionat cu Industria Sarmei Campia Turzii, potrivit planului de reorganizare inaintat de catre Silnef SRL, cel mai mare creditor al companiei, cu 50,45% din creantele de 505 milioane de lei asupra societatii. TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI: Mechel Targoviste redevine Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste COS Targoviste are unda verde pentru reorganizare si fuziune cu combinatul din Campia Turzii Fostul director al Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste: sectii intregi au disparut VIDEO Falimentul bate la usa Mechel Targoviste: datorii uriase la ANAF si reorganizare ceruta de o firma care taie fier vechi Milioane de euro pentru fostii angajati ai Mechel Reparatii Targoviste.

acum 54 luni (26 Feb 2018)

Combinatul de la Targoviste este acum in insolventa, pentru datorii catre diversi furnizori, si mai are doar 1.300 de salariati, fata de 15.000 cati avea in epoca ceausista. In momentul de fata, COS Targoviste produce 30.000 de tone de otel lichid lunar, materie prima asigurata din demolarea sectiilor si topirea utilajelor. "E o constanta, ca si anul trecut, de vreo 30.000 de tone pe luna de otel lichid, deci functionam conform programului stabilit. Sunt hale care nu mai sunt functionale de 7-10 ani care stau degeaba in picioare, iar combinatul plateste taxe si impozite.

In acest moment, cuptorul combinatului topeste cea de-a treia mare sectie - Forja de Blocuri si Bare (FBB), dupa Otelaria Electrica 1 (OE1) si Laminorul Degrosisor (LDS). Pe langa acestea, au disparut turnatoria de bare, turnatoria mixta, unitati foarte mari si cu greutate in COS Targoviste ca productie si ca flux tehnologic. Cu o infuzie de capital de peste 90 milioane de dolari, la cotatia anilor '80, puterea comunista a dotat FBB cu masini de forjat radial de ultima generatie. De vreo trei ani aveam aceasta productie constanta de 30.000 de tone de otel lichid pe luna. O parte procesam noi aici, o parte trimitem la colegii de la Buzau sau Braila, ca semifabricat", a mai spus Gabriel Banu. "S-a pus batista pe tambal" Liderul Cartel Alfa, filiala Dambovita, Nicolae Dragodanescu, este de parere ca statul este singurul care are puterea sa intervina si sa salveze combinatul. Mai vedem si noi ce se intampla pentru de aproape un an suntem si noi pe acolo cu sindicatul. Noi am cerut sa modifice ori trei legi prin care statul sa poata interveni cu o mani ferma atunci cand are ceva de recuperat, sau o lege speciala. In contul creantelor statului, care sunt de vreo 50 de milioane de lei, sa poata lua un activ inapoi, sa ia statul inapoi. In prima faza incep sa scoata utilajele, unul cate unul, recupereaza cuprul si aluminiul, tot ce e de luat din ele si pe urma taie hala. Nu trebuia sa aj... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro