FOTO "Bere a la Cluj", bautura artizanala cu aroma de cafea premiata in SUA. Povestea brandului discret care ar putea inlocui in Ardeal celebrul Ursus

FOTO

"Germanii beau berea ca pe apa, dar belgienii o savureaza la fel cum fac francezii cu vinul", iti spune orice belgian amator de bere intr-o tara in care sunt mii de fabricute artizanale unde se prepara cea mai buna bere din lume. Capacitatea fabricutei de la Cluj este de 3.500 de litri de bere pe luna, antreprenorii estimand ca vor produce circa 10.500 de sticle lunar. La circa 7 ani de la inchiderea fabricii Ursus din capitala Ardealului, care si-a brand-uit produsele ca "Bere din Cluj", o fabricuta de bere este pe cale sa-si inceapa productia de "Bere a la Cluj".

acum 58 luni (26 Oct 2017)

"Germanii beau berea ca pe apa, dar belgienii o savureaza la fel cum fac francezii cu vinul", iti spune orice belgian amator de bere intr-o tara in care sunt mii de fabricute artizanale unde se prepara cea mai buna bere din lume.

In orasul faimos pentru Ursus, berea din Cluj a carei traditie merge pana in secolul al XVIII-lea, au aparut mai multe fabricute artizanale, dar niciuna nu si-a legat numele de cel al orasului pana in urma cu un an. Au facut-o doi prieteni, un jurist si un economist clujeni, pasionati de bautura din hamei.

"Mie si prietenului meu ne place foarte mult berea si am constatat ca nu prea exista bere de calitate pe piata. Bere cu aroma de cafea premiata in SUA De ce Bere a la Cluj? El alaturi de Deszo Peter si berarul Tanko Gyorgy au puse bazele unui brand de bere care a ajuns cunoscut peste Ocean.

Prima "bere a la Cluj" a fost produsa in vara anului trecut, in Ungaria, la o fabricuta aflata la 30 de kilometri de Budapesta. De atunci berile clujenilor au evoluat foarte mult. Berea "Gaura Neagra" a obtinut, in mai 2017, medalia de bronz in SUA, la "Alltech Commonwealth Cup", una dintre mai importante competitii de bere artizanala din lume, care a avut loc in Lexington. "SUA este cea mai evoluata piata de bere artizanala, la ei s-a trecut de 25% din piata, nu ca 0,001 % cum e la noi", spune Vigh.

Berea clujenilor a concurat alaturi de alte 200 de beri produse in 60 de berarii din intreaga lume: "Am trimis prin posta la dansii si ei au facut o evaluare. Nu stia nimeni de noi. Nu este cu gust de caramel cu care toata lumea e obisnuita de la berile negre, ci are un gust interesant de cafea. Cum se produce "Bere a la Cluj", berea artizanala premiata in SUA De ce sa platesti dublu pentru o bere artizanala Pana acum clujenii produc 4 tipuri de bere dupa retetele maestrului berar Tanko Gyorgy: "Gaura neagra", "Phaza lunii" , "Ursa amara", "Pitica rosie".

"Denumirile si designul au... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro