FOTO "Babele de la Ulmet", pietrele tamaduitoare care schimba firea omului

FOTO

"Pietrele vii" din judetul Buzaului Potrivit specialistilor din domeniul geologiei si mineralogiei, trovantii sunt o forme de micro relief care se dezvolta in straturile de nisip, datorita apelor subterane calcaroase care le spala si le sedimenteaza in timp. Drumul catre "Babele de la Ulmet" Ulmet, satul care adaposteste pietrele vii, se afla la 44 de kilometri de municipiul Buzau, in comuna Bozioru.

acum 101 luni (19 Oct 2014)

"Pietrele vii" din judetul Buzaului

Potrivit specialistilor din domeniul geologiei si mineralogiei, trovantii sunt o forme de micro relief care se dezvolta in straturile de nisip, datorita apelor subterane calcaroase care le spala si le sedimenteaza in timp.

Modul de formare al trovantilor, spun specialistii, este acelasi cu cel al perlelor.

Tocmai de aceea, popular ineditele forme de relief, poarta numele de "pietre vii". In Romania, printre cele mai intinse platforme de trovanti se gasesc in judetul Buzau, pe crestele care inconjoara mica localitate Ulmet.

Drumul catre "Babele de la Ulmet"

Ulmet, satul care adaposteste pietrele vii, se afla la 44 de kilometri de municipiul Buzau, in comuna Bozioru.

Cei care se aventureaza pe acest traseu trebuie sa stie faptul ca se pot opri la Berca, sa admire vulcanii noroiosi.

Aproape de orele pranzului, pe strazile din Ulmet nu se simte nicio miscare. Drumul catre trovanti este indicat de o pancarta de metal pe care scrie: "Catre Babe-trovanti".

Localnicii au denumit ineditele forme de relief "babe" pentru ca "de la distanta seamana cu niste femei in varsta care vorbesc intre ele" dupa cum sustine Grigore Marcu (57 de ani), un localnic din Ulmet.

Omul explica faptul ca pana pe crestele trovantilor trebuie urcat un drum lung de 2 kilometri.

Copiii din Ulmet, ghizi pentru turisti

Pentru ca zona nu este exploatata din punct de vedere turistic, singurii ghizi care explica trecatorilor despre istoria trovantilor sunt copii din sat.

Turistii pot inopta la localnici, preturile fiind stabilite in functie de gospodarul la poarta caruia excursionistii bat. Prefera sa bata in fiecare sfarsit de saptamana drumul anevoios de piatra care duce catre babe. De la excursionistii care se aventureaza prin aceste meleaguri de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro