FOTO Aurul si argintul antic al Romaniei, la Satu Mare, intr-o expozitie estimata la 70 de milioane de euro

FOTO Aurul si argintul antic al Romaniei, la Satu Mare, intr-o expozitie estimata la 70 de milioane de euro

Marturie pentru veleitatile artistice si indemanarea orfevrilor de altadata sau pentru complexitatea solutiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), diversitatea si bogatia de forme a orfevrariei dacice (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti etc.) si, nu in ultimul rand, inventarele funerare si tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichitatii Tarzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni sau Histria.

acum 102 luni (17 Sep 2014)

Satmarenii vor putea vedea una dintre cele mai pretioase si spectaculoase expozitii organizate in tara in ultimii 20 de ani: "Aurul si argintul antic al Romaniei". Ea va fi deschisa la Muzeul de Arta incepand de azi dupa ce, vreme de patru luni, a avut 11.000 de vizitatori la Bucuresti.

Expozitia, care a fost deschisa pentru prima oara la Muzeul national de Istorie a Romaniei din Bucuresti reuneste peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur si argint, descoperite pe teritoriul Romaniei. Structura expozitiei ilustreaza, prin aceste obiecte de o deosebita valoare istorica, estetica si simbolica, o perioada de peste sase milenii, cuprinsa intre Neo-Eneolitic si Antichitatea Tarzie (mileniul al V-lea a.Ch. Ernest Oberlander Tarnoveanu, director general al Muzeului National al Romaniei si a fost incununata de un moment artistic realizat de soprana Nicoleta Colcear de la Opera Nationala Romana din Timisoara si de pinistul Ladislau Roth din Israel.

Unele dintre obiectele incluse in tematica acestei manifestari se afla in expozitia Tezaur Istoric a MNIR si, prin urmare, pot fi vazute doar la Bucuresti, altele sunt expuse in diferitele muzee de istorie si arheologie din tara, in timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului in trecut. Exponatele sunt asigurate de o firma de specialitate pentru suma de peste 69 de milioane de euro. Securitatea expozitiei este asigurata de firme de paza si de jandarmi.

Marturie pentru veleitatile artistice si indemanarea orfevrilor de altadata sau pentru complexitatea solutiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), diversitatea si bogatia de forme a orfevrariei dacice (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sancraieni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro